Poctivé české koblihy

Doba přípravy 1 hodina
Doba vaření 20 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 3 kusy

Na těsto

500 g hladké mouky
25 g droždí
65 g cukru krystal
3 žloutky
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
20 ml rumu
250 ml mléka
1 citron

Postup

Krok 1: Do droždí přilijte trochu vlažného mléka, přidejte cukr a nechte ho chvíli v teple vzejít kvásek. Připravte si kuchyňského robota (kdo nemá robota, dělá rukou).

Krok 2: Do hnětací misky dejte nejprve žloutky a celé vajíčko, poté veškeré tekutiny a následně přidejte kvásek. Nakonec zapracujte všechny zbývající suroviny. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto. Hotové těsto posypte moukou a nechte ho asi 30 minut kynout.

Krok 3: Vykynuté těsto si přendejte na pracovní desku, kterou si nejprve posypte moukou, a pak posypte i samotné těsto. Rozválejte ho válečkem a vykrájejte něčím kulatým sudý počet koleček. Okrájené těsto nevyhazujte, ještě se vám bude hodit.

Krok 4: Na polovinu vykrojených koleček přidejte náplň dle vlastní libosti a druhou polovinou koleček přiklopte. Následně vyřízněte menším vykrajovátkem koblížky. Ty pak posypte moukou a nechte zase chvíli kynout.

Krok 5: Koblihy smažte na sádle z obou stran 3 minuty tak, aby v něm hezky plavaly. Vyndejte, posypte cukrem a můžete servírovat.

TIP

Tradiční jidáše ze zbylého těsta
Z těsta, které vám zbude, vyválejte válečky dlouhé tak, aby vám na nich šly udělat uzle. Nechte vykynout a smažte je stejně jako koblihy. Smíchejte moučkový cukr se skořicí, jidáše obalte a ihned podávejte.,

Zdroj: prozeny.cz
3 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře