Podmáslové sušenky s borůvkami

Britská kuchyně nemá moc receptů, které by svět s nadšením přidal do svého receptáře, k anglickému čaji nebo dobré italské kávě ale určitě musíte ochutnat i scones, podmáslové sušenky či koláčky. Tentokrát s borůvkami!

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 8 kousků

Na sušenky

1.5 hrnku hladké mouky
3 lžíce cukru krupice
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli
1 špetka mleté vanilky
110 g studeného másla
1/2 hrnku podmáslí
1.5 hrsti borůvek

Na dokončení

2 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce třtinového cukru

Na krém

100 ml smetany ke šlehání 30%
1 lžíce moučkového cukru
100 g zakysané smetany

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkou.

Krok 2: Do moučné směsi nakrájejte studené máslo a špičkami prstů propracujte, až vznikne jemná drobenka. Pracujte rychle a opravdu jen špičkami prstů, aby se máslo co nejméně zahřálo.

Krok 3: K moučné směsi nalijte studené podmáslí a vidličkou vymíchejte hladké těsto. Nebojte se toho, opravdu stačí jen trocha podmáslí, těsto musí držet pohromadě a neroztékat se.

Krok 4: Úplně nakonec do těsta opatrně zapracujte borůvky – ať už čerstvé, nebo mražené. Z těsta vytvarujte bochánek, položte na plech a rozkrájejte ho na osminy jako dort. Pokud máte čerstvé borůvky, dejte hotový bochánek asi na 15 minut do lednice či mrazáku, u mražených můžete tento krok přeskočit, protože ty těsto dostatečně podchladí samy. Díky podchlazení těsta budou sušenky krásně křehké.

Krok 5: Sušenky od sebe před pečením neoddělujte, ztratily by tvar. Rozkrájený bochánek tak, jak je, potřete smetanou a posypte trochou třtinového cukru. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.

Krok 6: Šlehačku vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a podle chuti můžete ještě lehce dosladit.

Krok 7: Upečené sušenky rozdělte od sebe a podávejte se smetanovým krémem. Skvělé jsou hned po upečení, ale smlsnete si na nich klidně i druhý den, pak už i při uložení do sáčku vysychají a ztrácejí vláčnost.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře