Pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami

Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové alternativě mléka se skořicí. Použijte med a dochuťte ji zkaramelizovanými jablky a hruškami, které dodají pokrmu šmrnc. Protože je pohanka přirozeně bezlepková a klasické mléko jsme nahradili mandlovým nápojem, mohou si na této dobrotě pochutnat i celiaci a lidé trpící alergií na mléčnou bílkovinu nebo laktózovou intolerancí.

DO 1 HODINY
4 PORCE

SUROVINY (4 PORCE)

pohanka (nejlépe mechanicky loupaná) 300 g
mandlové mléko 400 ml
máslo 40 g
med
mletá skořice
jablka 3 ks
hrušky 3 ks
cukr krupice

POSTUP

Pohanku namočte do studené vody přes noc. Poté ji přeceďte a dejte vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžete ji nechat v celku nebo rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.
Do kaše přidejte 20 g másla a dochuťte ji medem. Můžete dát i špetku soli.
Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahřívejte cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhněte. Cukr dále míchejte, aby se hrudky rozpustily. Karamel ještě párkrát zamíchejte, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijte trochou vody a nechte karamel odvařit. Do karamelu se zbytkem vody přidejte máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejte nakrájená jablka s hruškami.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře