Pohanková kaše s ovocným rozvarem

Pohanka se u nás začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Jak víme, přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byli tehdy nazýváni Pohané. Na Slovensku Tataři, a tak se jí říká tatarka.) Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.

Nejdůležitější látka, kterou pohanka obsahuje je rutin (vitamin P), který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje naše cévy, stav krevních tepen a vůbec celý cévní systém, nejvíce je ho ovšem ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Ze slupek se i proto připravuje čaj.
Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminu P, E a skupiny B.

10 minut - 2 porce

Ingredience

Na kaši:

60 g pohankových vloček
300 ml vody, mléka, nebo rostlinného mléka
špetka soli
1 lžíce javorového sirupu
špetka mletého kardamomu
½ lžičky nastrouhaného zázvoru
(špetka mleté vanilky)

Na servírování:

2 lžičky oříškového másla nebo tahini
(plátek másla)
javorový sirup podle chuti
2 lžíce restovaných oříšků
ovocný rozvar (použila jsem hrst mražených višní)

Postup

1.
Pohankové vločky dejte spolu se všemi ingrediencemi na kaši do menšího hrnce a zahřejte. Na nízký výkon pomalu vařte, až dokud kaše hezky nezhoustne na příjemnou konzistenci.

2.
Ihned servírujte s kouskem másla, lžičkou oříškového másla, ovocným rozvarem a třeba i restovanými oříšky. Kaši můžete připravit i dopředu nebo skladovat pár dní v lednici.

Tip 1.
Ovocný rozvar je skvělý na doplnění snad každé kaše. V zásadě stačí kousek snad jakéhokoli ovoce, který dáte na pánev a hezky prohřejete. K suššímu ovoci přidejte kousek másla. To šťavnaté zase naopak pustí šťávu, kterou je třeba zredukovat na konzistenci omáčky. Do rozvaru můžete přidat koření, špetku soli, u kyselejšího ovoce bude třeba lehce dosladit pár kapkami javorového sirupu. Také můžete kombinovat čerstvé méně sladké ovoce a doplnit o kousek marmelády.

Tip 2.
Když restujete oříšky nebo semínka, v závěru přidejte špetku soli a trošku javorového sirupu. V rychlosti semínka v sirupu obalte, krátce ještě udržujte na střední výkon. Semínka přesuňte na talíř nebo kousek pečícího papíru a nechte vychladnout. Za pár minut se promění na krásně chrastící a křupavé zkaramelizované ozdoby každé kaše nebo třeba salátu.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře