Polévka z bílých fazolí

Polévku jsme původně chtěli rozmixovat, ale nakonec jsme se rozhodli zachovat její příjemnou strukturu. Máte-li raději krémové polévky, rozmixujte ji a šunku vmíchejte až potom.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2 porce
Doba přípravy: Do 10 minut 
Vaření 0:20

Ingredience

1/2 lžíce másla
1 malá cibule (nejlépe bílá), nahrubo
1 malá mrkev, nastrouhaná nahrubo
1/2 malého stroužku česneku, podrcená naplocho nožem
1 snítka tymiánu
velká špetka mletého koriandru či kmínu
300–350 ml drůbežího vývaru
400g konzerva bílých fazolí
150 g šunky od kosti, v celku
1 malá bagetka, nakrájená na kostky
1 lžíce panenského olivového oleje
1/4 lžičky mleté sladké papriky
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 hrsti nasekané pažitky k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli, mrkev, česnek, tymián a koriandr či kmín a za stálého míchání opékejte na středním až silném ohni asi 3 minuty, aby cibule změkla. Přidejte vývar, scezené a propláchnuté fazole a šunku a přiveďte k varu. Našikmo přiklopte a vařte na středním ohni 20 minut.

2 Mezitím promíchejte bagetku s olejem a paprikou, osolte. Rozprostřete na plech a pečte dozlatova, asi 10 minut, občas protřeste.

3 Z polévky odstraňte tymián. Vyjměte šunku, nakrájejte ji na centimetrové kostičky či plátečky a ty vraťte do polévky. Polévku ochutnejte, podle potřeby dosolte (možná to nebude nutné) a opepřete. Podávejte v nahřátých miskách, s paprikovými krutonky a pažitkou.

4 Polévku lze uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce až 3 dny. Krutony vydrží ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě 3 dny.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře