Polévka z červené čočky

Polévka bude hotová ještě rychleji, když mrkev nastrouháte a opečete ji v základu s cibulí. Když polévku naopak povaříte déle, čočka se rozpadne a nebude ji třeba mixovat.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4–5 porcí
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 0:20

Ingredience

3 lžíce panenského olivového oleje + na pokapání
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1 lžíce rajčatové pasty z tuby nebo rajského protlaku
1 lžička mletého římského kmínu
1/4 lžičky vločkové mořské soli + na doladění
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
špetka chilli koření nebo kajenského pepře + na doladění
1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
200 g červené čočky
1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
šťáva z 1/2 citronu + na doladění
2 hrsti lístků baby špenátu (nemusí být)
nasekaný koriandr nebo hladkolistá petrželka k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte olej na silném ohni, aby začal pableskovat. Vsypte cibuli a opékejte ji dorůžova, asi 4 minuty, zhruba v poločase přidejte česnek. Vmíchejte rajčatovou pastu, římský kmín, sůl, pepř a chilli koření či kajenský pepř, opékejte ještě 2 minuty.

2 Vlijte vývar, 500 ml vody, přisypte čočku a mrkev. Přiveďte k mírnému varu, pak našikmo přiklopte a stáhněte oheň na mírný až střední. Vařte, aby čočka úplně změkla, asi 15 minut nebo podle údajů na obalu. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.

3 Částečně rozmixujte ponorným mixérem nebo polovinu polévky rozmixujte v běžném mixéru či robotu a pak vraťte do hrnce. V polévce by ale pořád měla zůstávat nějaká ta čočka v celku. Podle potřeby prohřejte, vmíchejte citronovou šťávu, špenát (chcete-li) a bylinky. Podávejte pokapané panenským olivovým olejem a poprášené dalším chilli nebo kajenským pepřem.

4 Polévka vydrží v chladničce zhruba 3 dny (houstne, takže ji pak možná budete chtít jíst jako dhal, doplněnou chlebovými plackami). Dá se i zamrazit, zhruba na 2 měsíce (ovšem bez vmíchaných čerstvých lístků!).

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře