Polévka z pečené mrkve

Polévky z pečené zeleniny máme doma moc rádi. Dnes vám přináším recept na naši oblíbenou krémovou mrkvovou polévku s trochu exotickou chutí. Je v ní koření a kokosové mléko, a navíc je tento recept zcela bez živočišných produktů, takže je vhodný i pro vegany.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 4 porce

400 g mrkve
4 lžíce olivového oleje
1/2 cibule
2 cm čerstvého zázvoru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamomu
1/2 lžičky kurkumy
700 ml zeleninového vývaru
200 ml kokosového mléka
1 lžička limetkové šťávy
1 lžička třtinového cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného chilli
1 hrst čerstvého koriandru

Postup

Krok 1: Nejprve dejte péct mrkve. Důkladně je omyjte a oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo malá kolečka. Přendejte je do zapékací mísy, přidejte 2 lžíce olivového oleje, trochu soli, přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 30–40 minut do změknutí.

Krok 2: Když je mrkve upečená, dejte do hrnce restovat na dvou lžících olivového oleje na jemno nasekanou cibuli společně s oloupaným a na malé kostičky nakrájeným čerstvým zázvorem. Asi po minutě stáhněte plamen na nejnižší stupeň a přidejte koření (mletý římský kmín, kurkumu, kardamom a mletou skořici). Společně krátce zarestujte a vše zalijte horkým zeleninovým vývarem a vařte asi 5 minut.

Krok 3: Pak do polévky přidejte upečenou mrkev a následně vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Nyní nalijte kokosové mléko a dochuťte ji limetkovou šťávou, solí, případně třtinovým cukrem dle chuti.

Krok 5: Polévku servírujte horkou s lístky čerstvého koriandru a sušeným (ale klidně i čerstvým) chilli.

Můj tip: Doporučuju nechat polévku rozležet do druhého dne, chutě se krásně prostoupí a polévka je ještě lepší.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře