Polévka z pečeného česneku a červené řepy

Pečením česnek a řepa zesládnou a změknou, v lahodnou polévku příjemně sladké a zemité chuti se pak promění během půl hodinky. Podávejte ji buď jako vydatný předkrm, nebo jako lehký oběd s trochou křupavého chleba.

Suroviny (4 porce)

neoloupané stroužky česneku 2 ks
červená řepa 500 g
cibule 1/2 ks
olivový olej 1 lžíce
červené víno podle chuti 50 ml
kuřecí nebo zeleninový vývar 600 ml
sůl a čerstvě namletý černý pepř
crème fraîche nebo zakysaná smetana k podávání
nasekaný estragon k podávání

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Z každého neoloupaného stroužku česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli kousek dužiny. Společně s řepou je zabalte do alobalu. Připravený balíček položte na pečicí plech a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu doměkka.

Rozbalte alobal a nechte řepu a česnek mírně zchladnout. Řepu oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním stupni, vsypte cibuli a orestujte ji doměkka. Přidejte řepu, česnek, a pokud chcete, i víno. Vařte 2 minuty, přilijte vývar, zahřívejte k varu, přikryjte poklicí, snižte teplotu a zvolna vařte 30 minut.

Nechte mírně zchladnout a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete, podle potřeby znovu prohřejte a podávejte s crème fraîche či zakysanou smetanou a nasekaným estragonem.

4 porce
do 2 hodin
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře