Polpettone se sýrem aneb Sekaná po italsku

Italské Polpettone je vlastně taková naše sekaná. Koření se trochu jinak a místo pečení ji vaříte v hrnci, ale stejně jako naše sekačka chutná teplá doma k obědu i venku zastudena na výletě.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 15 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 6 porcí

Na tradiční Polpettone

500 g míchaného mletého masa
100 g mortadelly
50 g prosciutta cruda
50 g chleba
6 lžic mléka
80 g parmezánu
1 špetka muškátového oříšku
1/2 stroužku česneku
1 snítka petržele
2 vejce
sůl a pepř
strouhanka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
vývar
1 lžíce hladké mouky

Postup

Krok 1: Ve velké míse smíchejte mleté maso (například 300 g telecího a 200 g vepřového), mletou nebo nasekanou mortadellu a šunku prosciutto crudo, chlebovou střídku namočenou v mléce a vymačkanou, sýr parmezánského typu (Gran Moravia, Parmigiano-Reggiano, Grana Padano, Pecorino), muškát, utřený česnek, nasekanou petrželku a 2 vejce.

Krok 2: Ochuťte solí a pepřem a přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence. Zabalte do fólie a nechte asi hodinu odpočívat v ledničce. Pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané.

Krok 3: Pak sekanou vložte do hrnce s olejem a oříškem másla a ze všech stran dozlatova opečte. Přidejte několik naběraček vývaru a pod poklicí vařte na mírném ohni 60 až 75 minut, podle potřeby podlévejte.

Krok 4: Vyjměte sekanou, do výpeku za stálého míchání přidejte trochu mouky a vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku spolu s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/polpettone-se-syrem-aneb-sekana-po-italsku-71155
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejčastěji hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Haderach

Bičíková a Békalová jedno tělo jsou. A tonhle recept je babicovina na pátou. Můžete mi vysvětlit, proč „pečicí papír posypte strouhankou, položte na něj těsto a s jeho pomocí ho stočte tak, abyste získali klasický podlouhlý tvar sekané“, když „přidávejte strouhanku, dokud nedosáhnete pevné konzistence“. Vy jste opravdu pevnou hmotu rozválela po pečícím papíru a pak stáčela, když by bylo přirozenější to prostě uplácat do tvaru sekané? Pravé polpettone je plněná sekaná, vlastně jakási roláda, kde náplň tvoří například šunka a uzený sýr nebo podušený listový špenát. A to ani nemluvím o tom shitu s chlebem – do polpettone patří strouhanka udělaná v mixéru z bílého pečiva – narvat do toho náš chleba namočenje v mlíce je prasečina.

Lucie

Jen by mě zajímalo, jestli jste zkopírovala od slečny Bičíkové, nebo ona od vás. Když pomineme fakt, že toto je opravdu sekaná a polpettone vypadá úplně jinak.

Lucie

Omlouvám se, máte zdroj a já si ho nevšimla.