Polská velikonoční polévka

Bílý boršč je specialita našich sousedů pro toto období. Trošku připomíná zelňačku či kyselicu, ale také bramboračku a česnečku – ale úlohu zelí přebírá spíš pórek a chuť přitvrzuje křen. Má řadu podob, přídavek symbolu Velikonoc, vajec, je ale nezbytný.

Někdy se zaměňuje s polévkou žurek, ale ta se připravuje s chlebovým zákvasem podobně jako naše kyselo…

Suroviny (4–6 porce)

kvalitní klobása 1 kg
Máslo 2 lžíce
Česnek 4 stroužky
pórek, očištěný, propláchnutý a nakrájený nadrobno 2 ks
malá cibule nakrájená na plátky 1 ks
středně velké brambory nakrájené na kostičky 2 ks
čerstvá majoránka 2 snítky (nebo trochu sušené)
Bobkový list 1 ks
Zakysaná smetana 1,5 hrnku
hladká mouka 2–3 lžíce
čerstvě nastrouhaný křen 2–3 lžíce
natvrdo uvařená vejce 4 ks
nasekaný čerstvý kopr a hladkolistá petržel
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Klobásu zalijte v hrnci vodou a vařte ji na mírném plameni asi 25 minut. Vývar s klobásou pak přesuňte do mísy.

Hrnec postavte na střední plamen a dejte do něj máslo, česnek, pórek a cibuli a smažte, až zelenina zvláční, trvá to asi 10 minut. Zalijte vývarem z klobásy, přidejte brambory, majoránku a bobkový list.

Snižte příkon a polévku vařte asi 30 minut, až budou brambory úplně měkké. Pak vyndejte bobkový list a polévku rozmixujte. Smetanu prošlehejte v misce s moukou a s asi 1/2 hrnkem vývaru.

Polévku uveďte znovu do mírného varu, vlijte do ní smetanovou směs a na mírném varu prošlehávejte asi 5 minut, až zhoustne a bude hladká.

Do polévky vložte na kolečka nakrájenou klobásu, dochuťte ji křenem, solí a pepřem a vložte do ní vejce. Podávejte posypané bylinkami.

4–6 porce
do 30 minut
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře