Polský boršč z řepného kvasu

Kuchyně: polská
Obtížnost přípravy: Střední
Doba přípravy: 150 min.
Porce: 6

Seznam surovin

Řepný kvas:

řepa červená 300 gramů
voda 600 mililitrů
syrovátka 90 mililitrů (čerstvá)
bobkový list 3 kusy
nové koření 2 kusy
česnek 2 stroužky
fenykl 1/2 lžičky
pepř 3 kusy (celý)
sůl 9 gramů

Polévka:

řepa červená 3 kusy (střední)
cibule 1 kus (velká)
mrkev 2 kusy
celer 1 kus (menší)
petržel kořenová 1 kus
víno červené 60 mililitrů
pórek 1/2 kusu
česnek 4 stroužky
houby sušené 60 gramů
rajčata sterilovaná 120 gramů
bobkový list 2 kusy
muškátový oříšek
pepř 3 kusy (celý)
nové koření 2 kusy
fenykl 1/2 lžičky
voda 1 litr

Těsto na houbová oušku:

mouka semolina 100 gramů
vejce 1 kus
sůl

Náplň:

máslo 1 lžíce
houby sušené 2 hrsti (hřibovité)
cibule 1 kus (střední)
kmín 1/2 lžičky
sůl
pepř

Postup přípravy

1. Řepný kvas připravte 8–10 dní předem. Pevnou řepu dobře očistěte, ale neloupejte, a nastrouhejte ji nahrubo. Vodu převařte s kořením a rozmíchejte v ní sůl, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout asi na teplotu lidského těla. Řepu napěchujte do sklenice nebo malého hrnce na kvašení a zalijte vlažným nálevem. Přilijte syrovátku a řepu zatižte tak, aby byla celá ponořená. Láhev zakryjte utěrkou, aby se do ní nedostal prach, a nechte na teplejším místě kvasit. Zhruba po 8 dnech (záleží na teplotě v domácnosti) kvas přeceďte a uchovejte v chladu. Řepu můžete použít třeba na pomazánku nebo do salátu.

2. Připravte polévku. Všechnu zeleninu omyjte, nakrájejte na kousky, vložte do trouby rozehřáté na 200°C a pečte zhruba 20 minut, až zelenina začne karamelizovat. Přendejte ji do hrnce a do pekáče vlijte víno. Rozmíchejte v něm všechny případné připečeniny a vlijte do hrnce k zelenině. Přidejte houby, rajčata, koření a vodu – něco málo přes litr. Vařte na nízkém plamenu, dokud nebude zelenina měkká a bez barvy – je totiž třeba, aby její chuť přešla plně do vývaru. Vývar sceďte přes plátýnko, aby byl čirý.

3. Zatímco se zelenina vaří, připravte ouška. Namočte houby a pak je uvařte doměkka. Vodu slijte (můžete ji přidat do boršče, posílí houbovou chuť). Uvařené houby nasekejte najemno, cibuli nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozpalte máslo a orestujte na něm cibuli. Pak přidejte houby, okořeňte kmínem, solí, pepřem a promíchejte.

4. Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní sůl a vejce. Zpracujte nejprve vidličkou, pak těsto vyklopte na pomoučený vál a hněťte rukama, dokud nebude hladké. Rozválejte dotenka a skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka. Do středu každého umístěte houbovou náplň, kolečko přehněte a okraje spojte – vznikne tak měsíček. Ke středu měsíčku vložte prst, konce těsta obraťte kolem a spojte – získáte jakýsi prstýnek nebo „ouško“. Ouška dejte vařit do vroucí osolené vody, trvá do asi 5 minut podle velikosti.

5. Smíchejte řepný kvas a přecezený vývar, společně ohřejte, ale už nevařte. Do talíře vložte několik oušek, zalijte teplou polévkou a okamžitě podávejte.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře