Pomalu pečená hovězí žebra

Jsou dny, kdy se vám opravdu nechce vařit. Líné dny… Nebo naopak dny, kdy chcete dělat něco jiného. V jeden takový jsem zariskovala a zjednodušila svůj oblíbený recept nejvíc, co to šlo. Sama jsem byla zvědavá, jak to dopadne. Podařilo se! I bez úvodního opékání, závěrečného potírání masa glazurou a bez komplikací s redukováním omáčky vznikla úžasně šťavnatá a chutná žebra „na obíračku“. Takže: nakořeňte maso, šup s ním do trouby a máte pět šest hodin volno.

Ingredience pro: 4 porce

Budete potřebovat

2 kg hovězích žeber

Směs koření

1 lžička hořčičných semínek
1 lžička fenyklových semínek
1 lžička koriandrového semínka
1 lžička kmínu
8 kuliček celého černého pepře
1 lžička soli

K podávání

1 bochník chleba
1 čerstvý křen
4 lžíce hořčice
4 lžíce ajvaru
1 sklenička kyselých okurek
4 nakládané feferonky

Postup

Krok 1: Na pečení se hodí krátká hovězí žebra s kulatější kostí – když je uvidíte, berte je! Je ale pravděpodobnější, že váš řezník bude mít k dispozici „polévková“ žebra s plochou kostí. Nejsou sice tak hezká, když ale na nich bude dostatek masa, postačí. Pořádně je opláchněte, abyste odstranili případné drobné úlomky kostí, odřízněte přebytečný lůj (mezi proužky libového masa bývá ještě jedna tenká vrstva tuku, tu můžete ponechat) a dobře osušte.

Krok 2: Do hmoždíře vsypte všechno koření a utlučte ho. Přidejte sůl a osušená žebra kořením pořádně potřete. Tuhle směs používám na hovězí ráda – díky hořčici a pepři je mírně pikantní, kmín a fenykl jí dodávají určitou „zemitost“, která se hodí k zimnímu období. Můžete ale použít jakoukoliv směs na hovězí žebra, kterou máte rádi. Jen pak opatrně se solí.

Krok 3: Troubu předehřejte na 110 stupňů. Okořeněná žebra naskládejte do pekáčku, do kterého se vejdou tak akorát, a přikryjte poklicí (nebo pořádně utěsněte alobalem). Vložte do trouby a čtyři pět hodin se o ně vůbec nestarejte.

Krok 4: Vím, že vám to nedá a pod pokličku se kouknete. V mezičase maso pustí hodně vody a tuku, ale pořád bude světlé a poměrně tvrdé. Důvěřujte mi. Někdy kolem páté hodiny pečení se něco změní – maso zvláční a začne hnědnout. Až bude měkké podle vašich představ, odklopte pokličku, zvyšte výkon trouby na 180 stupňů a krátce zapečte za občasného polévání vypečenou šťávou do barvy.

Krok 5: Upečené maso podávejte ihned. Přidejte k němu čerstvý chléb, nakládanou zeleninu, nastrouhaný křen a omáčky podle chuti.

Tip:

Maso, které se hned nesní, oberte a natrhejte vidličkami na vlákna. Ze šťávy odeberte vypečený tuk a pár lžic přidejte k masu. Takhle upravené se hodí na druhý den jako náplň do sendvičů a burgerů. A pozor! Některé trouby při dlouhém pečení po čase automaticky vypnou, zkontrolujte si návod!

Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 5 hodin 30 minut
Náročnost nízká
Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře