Pomalu tažený hovězí vývar s knedlíčky

Vánoce, návštěvy, blížící se Silvestr… Jestli už vám pomalu docházejí síly, je čas si trochu odpočinout a dodat tělu důležité živiny. Uvařte si silný hovězí vývar se spoustou zeleniny a domácími játrovými knedlíčky a uvidíte, jak vás vzpruží! A když trochu zbude, možná se vám bude hodit i na ráno po silvestrovském večírku…

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 6 hodin
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 6 porcí

Na vývar

1500 g hovězího masa s kostí
2 cibule
3 stroužky česneku
1/4 bulvy celeru
3 mrkve
3 kořenové petržele
1 lžička celého černého pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
2 lžičky soli

Na zeleninu (nebo použijte tu z vývaru)

3 mrkve různých barev
1 kousek celeru
1 kořenová petržel
hladkolistá petržel

Na játrové knedlíčky (játra dejte jakákoli)

200 g drůbežích jater
1 vejce
1 stroužek česneku
50 g strouhanky
1 lžíce majoránky
sůl a pepř
hladkolistá petržel

Postup

Krok 1: Do vývaru se pusťte nejlépe den předem. Hovězí (na polévku je vždy lepší maso s kostí, dala jsem žebra, ale skvělé je i hrudí, oháňka nebo odřezky kombinované s morkovými kostmi) dejte na pekáč a při 220 °C deset minut zapečte. Otočte a pečte dalších deset minut. I s výpekem pak maso dejte do hrnce a spolu s očištěnou zeleninou a kořením zalijte dostatečným množstvím vody.

Krok 2: Vývar nechte minimálně čtyři hodiny táhnout. To znamená, že voda bude těsně pod bodem varu a zjednodušeně řečeno platí, že čím déle budete maso a zeleninu při nižší teplotě vařit, tím bude vývar lepší. Jestli nechcete dávat do polévky novou zeleninu a chcete použít tu z vývaru, přidejte ji až na poslední 1–1,5 hodiny, aby se nerozvařila. Až uznáte za vhodné, vypněte sporák, hrnec nechte vychladnout a přesuňte do chladu.

Krok 3: Druhý den sundejte přebytečný ztuhlý tuk, který se objeví na hladině, polévku zahřejte a přeceďte. V osolené vodě nebo přímo ve vývaru pak uvařte novou zeleninu, s níž budete polévku podávat. Maso oberte a buď vložte do polévky, nebo ho použijte jako samostatné jídlo.

Krok 4: Pro hodobožovou verzi vyrobte i játrové knedlíčky. Já dávám radši kuřecí a krutí játra než hovězí, protože jsou jemnější a máte je i rychleji očištěná.

Krok 5: Játra očistěte od žilek a spolu s vejcem, prolisovaným česnekem a dostatkem soli a čerstvého pepře (hmota by měla být lehce přesolená, část chuti se totiž ztratí v polévce) rozmixujte, není třeba úplně dohladka.

Krok 6: Do játrové směsi vmíchejte majoránku, sekanou petržel a strouhanku a nechte alespoň 20 minut odstát, aby hmota zpevnila.

Krok 7: Pak už jen pomocí lžičky a rukou tvořte malé kuličky a podle velikosti je vařte asi pět minut v čisté vroucí vodě nebo v části vývaru. Nejlepší je uvařit jeden knedlíček na zkoušku a zjistit, jestli je správně tepelně upravený a také dostatečně dochucený.

Krok 8: Jestli nebudete hotové knedlíčky podávat hned, propláchněte je studenou vodou a až těsně před podáváním je prohřejte v polévce.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře