Pomazánka z červené čočky a mrkve

Ingredience

4 střední mrkve (omyté a nakrájené na 5 cm kousky)
1 lžička kari koření
½ hrneček čočka (neuvařené červené, důkladně propláchnuté)
2 hrneček vody
¼ hrneček ořechy (kousky)
¼ hrneček koriandrové listy
2 lžíce tahini
2 lžičky citronová šťáva
1 stroužek česneku
¾ lžičky mletý koriandr
¾ lžičky mořská sůl (plus na ochucení mrkve)
½ lžičky drcený kmín
¼ lžičky kajenský pepř
drcený černý pepř
petržel na ozdobu (nasekaná)
dýňová semínka (na ozdobu)
olivový olej

Postup přípravy

1
Předehřejeme troubu na 200 °C. Vyložíme velký plech pečicím papírem.

2
Mrkev dáme na plech, pokapeme 1 lžičkou olivového oleje, posypeme ji kari kořením a ochutíme mořskou solí a černým pepřem.

3
Mrkev pečeme v troubě po dobu 25 až 30 minut nebo do doby, než získá zlatavě hnědou barvu a půjde propíchnout vidličkou. V polovině pečení ji otočíme.

4
Mezitím smícháme čočku s vodou a ve středně velké pánvi zahřejeme na vysokou teplotu. Až začne voda vařit, snížíme teplotu a necháme čočku vřít bez poklice po dobu asi 10 až 15 minut, dokud nezměkne. Občas promícháme.

5
Do pánve dáme ořechy a na střední teplotu je po dobu 5 až 7 minut pražíme. Občas protočíme pánev, aby se nespálily. Po dohotovení necháme odstát stranou.

6
Do kuchyňského robota dáme pečenou mrkev, lžičku olivového oleje, uvařenou čočku, listy koriandru, tahini, šťávu z citronu, česnek, mletý koriandr, ¾ lžičky mořské soli, kmín a kajenský i černý pepř. Zpracujeme po dobu 1 až 2 minut, dokud není směs hotová.

7
Přidáme opražené ořechy a 15krát pulzujeme, abychom vše promíchali dohromady. Chceme zachovat určitou strukturu a aby byly vidět malé kousky ořechů. Ochutnáme a případně dochutíme pomocí soli a černého pepře.

8
Pomazánku přemístíme do mísy a ozdobíme pomocí lístků koriandru, petrželky a semínek dýně, pokud chceme. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip:

Místo mrkve můžeme použít dýni Hokkaido.

„Díky jedinečnému složení této pomazánky můžeme mít nejen lahodnou, ale i velmi zdravou svačinku. A protože obsahuje hodně vlákniny, kvalitních rostlinných bílkovin a tuků, také skvěle zasytí. Mrkev je známá svými blahodárnými účinky na imunitní systém, neboť je zdrojem silných antioxidantů jako jsou selen, vitamin A, B, C, D, E, K a betakaroteny. Díky zdraví prospěšným rostlinným tukům, obsažených ve vlašských ořechách, se mohou všechny tyto vitamíny rozpustné v tucích v organismu plně využít. Kari koření obsahuje kurkumu, která je blahodárná pro naše srdce, mozek a klouby. Pomáhá bojovat proti artritidě i Alzheimerově nemoci. Čočka, stejně jako ostatní luštěniny, by se dala označit za superpotravinu. Je oblíbená u vegetariánů, neboť je velmi bohatá na bílkoviny, ale i komplexní sacharidy, vlákninu a mikroživiny (vápník, fosfor, železo, vitamíny A, B, C, E a kyselina listová). Neobsahuje žádný tuk, skvěle zasytí a dodá potřebnou energii,“

30 min.
8 porce
Zdroj: itesco.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře