Pomazánka z červené řepy

Pomazánky jsou nesmrtelným večírkovým evergreenem, ale můžete jim vtisknout moderní šarm, když majonézu a salámy nahradíte zeleninou – podmínkou je ale samozřejmě dokonalé ochucení!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut 
Vaření 1:00

Ingredience

2 malé nebo 1 velká červená řepa
4 stroužky česneku, neoloupané
4 hrnky růžiček květáku, uvařených v páře
4 lžíce extra panenského olivového oleje
4 lžíce pasty tahini
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
1/2 lžičky drceného kmínu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
piniové oříšky, černá sezamová semínka a nasekaný koriandr na ozdobení

K PODÁVÁNÍ

řapíkatý celer, okurka, mrkev, ředkvička, nakrájené
italské tyčinky grissini
kukuřičné tortilly, upečené v troubě nebo na pánvi dokřupava

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 210°C. Řepu společně s česnekem zabalte do alobalu, dejte na plech a pečte 45 minut až 1 hodinu, dokud není řepa měkká. Nechte zchladnout.

2 Vychladlou řepu oloupejte a dejte do nádoby robotu, přidejte k ní pečený česnek, květák, olivový olej, tahini, citronovou šťávu (trošku si nechte na závěrečné ozdobení) a kmín a mixujte dohladka, nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence.

3 Misku s pomazánkou ozdobte citronovou kůrou, piniemi, sezamovými semínky a koriandrovými lístky a servírujte se zeleninovými špalíčky, italskými tyčinkami a opečenými tortillami.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře