Pomerančové čtyřhránky

Seznam surovin

mouka pšeničná hladká 200 gramů
máslo 130 gramů
cukr 100 gramů
mandle 100 gramů (jemně nastrouhané)
žloutek 2 kusy
pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká (na vál)
marmeláda 2 lžíce (pomerančová, na potření)
pomerančová kůra kandovaná 1 lžíce (jemně nakrájená, na ozdobení)

Na polevu:

cukr moučkový 100 gramů
šťáva pomerančová 1 lžíce

Postup přípravy

Z mouky, změklého másla, žloutků, mandlí, cukru, nastrouhané pomerančové kůry a špetky soli vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii v chladu ztuhnout.

Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a formičkou z něj vykrojíme čtyřhránky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova asi 10 minut při 170 °C. Čtyřhránky ihned po upečení sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak je po dvou slepíme pomerančovou marmeládou a necháme ztuhnout.

V misce smícháme moučkový cukr s pomerančovou štávou a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud nevznikne hladká hustá poleva. (Pro výraznější barvu můžeme přidat ještě několik kapek štávy vymačkané z nastrouhané pomerančové kůry).
Slepené čtyřhránky potřeme na povrchu připravenou polevou, ozdobíme je malými kostičkami kandované pomerančové kůry a necháme zaschnout.

Poznámka k receptu

Místo čtyřhránků vykrojte z těsta jiné tvary, například kolečka, srdíčka nebo trojúhelníčky.

Zdroj: igurmet.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře