Elegantní dezert, na němž si můžete skvěle vyhrát se způsobem nanášení vyšlehaných bílků – špičkou, sáčkem, nebo jen lžící? Pokud uvidíte v obchodě krvavé pomeranče, neváhejte a berte je, krém s nimi získá nádhernou barvu!
Náročnost: Pro zkušené Počet porcí: Pro 8 osob Doba přípravy: Do 30 minut Pečení 0:20
Ingredience
150 g másla, nakrájeného na kousky
255 g hladké mouky
špetka soli
90 g krupicového cukru
2 žloutky
NA POMERANČOVÝ KRÉM
najemno nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
220 g krupicového cukru
4 vejce
160 g pomerančové šťávy
120 g másla, nakrájeného na kousky
NA MERINGUE
120 g krupicového cukru
2 bílky
Příprava jídla
1 V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutky a rychle propracujte na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na několik hodin do chladničky.
2 Potom těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na velikost o trochu větší než forma a vyložte jím (nepřilnavou) formu, začistěte okraje a vložte do chladničky.
3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu s těstem zatižte pečicím papírem se suchými fazolemi a dejte péct. Po 15 minutách papír s fazolemi vyjměte a korpus dopečte dorůžova, asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formy.
4 Na pomerančový krém promíchejte pomerančovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a pomerančovou šťávu a prošlehejte. Nad vodní lázní šlehejte a zvolna zahřívejte (do max. 83°C), aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a vmíchejte máslo. Rozmixujte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotový korpus.
5 Na meringue z cukru a 40 g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho tenkým pramínkem vlévat a zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé – nepřešlehejte ji! Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na krém a opalte cukrářskou pistolí.