Pomerančový perník na plech

Některé dezerty umím už bez vážení a se zavřenýma očima – jsou doma tak oblíbené, že je peču opravdu často. A tenhle litý perník na plech, heboučký jako mech, patří k nim. Ráda ale experimentuju (a také mi od Vánoc zbyla otevřená sklenice pomerančové marmelády), tak jsem udělala v receptu malou změnu. Hořkosladký pomeranč a čokoláda je totiž opravdu báječná kombinace.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut
DOBA VAŘENÍ 50 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro:1 plech

Na karamelizovanou pomerančovou kůru

2 pomeranče
150 ml vody
1 lžíce cukru krupice

Na těsto

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce hořkého kakaa
3 lžičky koření do perníku
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
1 lžička sody
2 vejce
1 hrnek cukru krupice
80 g pomerančové marmelády
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje
10 g másla na vymazání
40 g hrubé mouky na vysypání

Na čokoládovou polevu

200 g čokolády na vaření
6 lžic smetany ke šlehání 30%

Postup

Perník jsem ozdobila proužky lehce karamelizované pomerančové kůry. Můžete je vynechat nebo nahradit jiným zdobením, ale myslím, že teprve tahle tečka dodá moučníku punc jisté výjimečnosti a podpoří pomerančovou chuť. Je potřeba, aby kusy kůry trochu proschly, takže si je připravte den předem, je to opravdu jednoduché.

Krok 1: Z pomerančů (v tomhle případě opravdu sáhněte po bio kvalitě, a i tak je pořádně omyjte pod horkou vodou) oloupejte škrabkou oranžovou část kůry. V malém rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem. Když se cukr rozpustí, zmírněte plamen a přidejte pomerančovou kůru.

Krok 2: Pomalu vařte, hlídejte a zlehka míchejte – voda se za chvíli vyvaří, bude vznikat hustý sirup, který ulpí na kůře a postupně začne mírně karamelizovat. Odstavte a pomerančovou kůru přemístěte na kousek papíru na pečení. Kůru hned rozdělte na menší části a nechte proschnout do dalšího dne.

Krok 3: Vymažte pekáč máslem a vysypte ho hrubou moukou (často používám i dětskou krupičku). Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 4: V míse metličkou prošlehejte vejce, přidejte cukr, pomerančovou marmeládu (budou to tři čtyři lžíce), mléko a olej a míchejte, až se cukr rozpustí a ve směsi nezůstanou žádné větší kousky marmelády.

Krok 5: Do druhé mísy prosejte oba druhy mouky a kakao, přidejte škrob, koření, prášek do pečiva a sodu a pořádně promíchejte.

Krok 6: Do mísy s moučnou směsí vlijte tekutou a vařečkou řádně promíchejte. Hotové těsto nalijte na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, až na špejli vpíchnuté dovnitř ulpí jenom malé vlhké drobečky. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.

Krok 7: Na polevu dejte do misky nad vodní lázeň nalámanou čokoládu se smetanou a míchejte, až se všechna čokoláda rozpustí. Perník jí ihned potřete a ozdobte připravenou pomerančovou kůrou.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře