Popraskané čokoládové sušenky

Tyhle sušenky mají hned několik plus: jsou krásné na pohled a snadné na výrobu, ale jejich největší kouzlo je v měkkém středu, který připomíná texturou i čokoládovo-máslovou chutí brownies. Nepodceňte chlazení v lednici, těsto potřebuje ztuhnout a zpevnit, jinak se vám na plechu při pečení slije do jednoho velkého sušenkového neštěstí.

Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 20 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut 
+ chlazení
Pečení 0:13

Ingredience

200 g tmavé čokolády, nasekané najemno
100 g másla, nakrájeného
100 g krupicového cukru
150 g světlého třtinového cukru
2 vejce
130 g celozrnné mouky (např. žitné)
50 g kakaa holandského typu
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
100 g moučkového cukru

Příprava jídla

1 Čokoládu a máslo rozpusťte nad vodní lázní, promíchejte do hladké, kompaktní hmoty a nechte zchladnout.

2 Oba cukry vsypte do mísy, vklepněte vejce a vyšlehejte do světlé pěny. Přilijte čokoládu a opatrně ji zapracujte. Nakonec vmíchejte všechny suché ingredience kromě moučkového cukru. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 3–4 hodiny do lednice vychladit.

3 Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Moučkový cukr vsypte do misky. Z čokoládové hmoty tvořte kuličky, štědře je obalujte v moučkovém cukru a skládejte na plech – ponechte mezi nimi dostatečné rozestupy! Pečte je 12–13 minut, měly by naběhnout a popraskat, po krajích být pevnější a ve středu měkké. (Tohle jsou měkké sušenky připomínající brownies, proto je opravdu hlídejte a nepřepečte!) Upečené sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu, poté je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 1 týden.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře