Frgál je tradiční krajovou specialitou Valašska, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem!
DO 2 HODIN 4 PORCE
SUROVINY (4 PORCE)
KYNUTÉ TĚSTO:
hladká mouka 500 g
žloutky 2 ks
mléko 250 ml
droždí 40 g
cukr moučka 80 g
špetka soli
olej 50 ml
hera 125 g
citronová kůra
NA POTŘENÍ:
vejce 1 ks
mléko 100 ml
POSTUP
Příprava těsta: Do menší misky dejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
Dohotovení: Na každý koláč s 240 g těsta přidejte 400 g náplně (viz. níže). Stejnoměrně rozetřete po těstě, pouze po obvodu nechte asi 1cm okraj těsta, který potírejte připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypejte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli nakynout a pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou pečené dozlatova.
Po upečení potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.
Recepty na náplně (každá na 4 frgály):
Hrušková náplň:
Potřebujete: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění.
Postup: Hrušky pomelte a všechny suroviny smíchejte dohromady a dobře promíchejte.
Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci.
Tvarohová náplň:
Potřebujete: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ.
Postup: Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte, na ředění použijte smetanu.
Povidlová náplň:
Potřebujete: 1 400 g povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky.
Postup: Povidla a další suroviny dejte do misky a dobře promíchejte, na závěr přidejte strouhanku na zahuštění.
Maková náplň:
Potřebujete: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky.
Postup: Mléko dejte svařit s krupicovým cukrem. Když se směs vaří, přidejte umletý mák a za stálého míchání krátce provařte tak, aby se směs nepřipálila. Nechte vychladnout a mezitím připravte z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejte jíšku a ostatní suroviny a dobře promíchejte.