Překládané škvarkové pagáče

Škvarkové placky jsou sázka na jistotu, kromě vegetariánů chutnají snad všem. Tentokrát jsem je připravila na způsob škvarkových pagáčů. Při nich se těsto se škvarky při kynutí párkrát přeloží, jako když připravujete listové těsto. Místo kompaktní placky tak získáte několik jemných a voňavých vrstev.

DOBA PŘÍPRAVY 1 hodina 15 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST střední
Ingredience pro: 2 plechy

Na těsto:

220 g vepřových škvarků
230 ml mléka
35 g čerstvého droždí
440 g polohrubé mouky
1 lžička soli
50 g sádla
1 vejce
1 lžička cukru

Na dokončení:

hladká mouka na podsypávání
1 vejce na potření

Postup

Krok 1: Na přípravu budete potřebovat jemně mleté škvarky pokojové teploty, začněte tedy tím, že je pomelete (nebo nasekáte na opravdu jemné kousky ostrým nožem) a necháte chvíli stát na lince.

Krok 2: Mléko zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy robota mouku se solí.

Krok 3: K mouce přidejte vejce, rozpuštěné vlažné sádlo a vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Těsto má být hladké, spíše měkčí, ale nelepivé. Nechte jej pod utěrkou kynout asi 10 minut, poté ještě jednou prohněťte a vyklopte na desku posypanou hladkou moukou.

Krok 4: Těsto vyválejte na velký obdélník vysoký asi 0,5 cm. Na celou plochu rovnoměrně rozetřete připravené škvarky a podle jejich slanosti ještě případně dosolte. Potřenou placku si v duchu rozdělte svisle na třetiny. Rychlým pohybem přeložte ke středu levou a pak i pravou třetinu. Vzniklý obdélník si znovu v duchu rozdělte na třetiny, tentokrát vodorovně, a těsto znovu přeložte ke středu.

Krok 5: Bochánek těsta se škvarkovými vrstvami opatrně rozválejte na velký obdélník, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Poté stejným způsobem těsto přeložte ještě jednou, znovu vyválejte velký obdélník vysoký cca 1 cm a nechte ještě 10–15 minut kynout pod utěrkou. Jednotlivé vrstvy těsta mezi škvarky tak povyskočí a po upečení budou krásně „lístkovat“.

Krok 6: Připravte si dva plechy vyložené papírem na pečení. Vykynuté těsto naroste asi o 2 cm a z něj rovnou vykrajujte kulatou formičkou jednotlivé placky a skládejte je na plechy. Nechte kynout posledních 15 minut a mezitím si rozpalte troubu na 190 stupňů.

Krok 7: Před pečením potřete povrch placek vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut. Cílem je, aby placky byly zvenku křupavé a uvnitř nevysušené. Takhle připravené vydrží vláčné i pár dní.

Tip: Navrch můžete přidat kmín nebo špetku strouhaného sýra.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře