Prezidentská bábovka

I pokud cvičíte a zdravě jíte, téhle bábovce prostě neodoláte! Upečte si ji hned, třeba hned o víkendu!

Potřebujete:

6 vajec
200 g krupicového cukru
200 g másla
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
100 g jemně mletých vlašských ořechů
50 g nastrouhané tmavé čokolády (může být i čokoláda na vaření, my použili hořkou se 60 % kakaa)
250 ml smetany na šlehání 33% tuku

Postup:

1. Předem vyndejte vejce a máslo z lednice a nechte v pokojové teplotě. Formu vymažte nejlépe přepuštěným máslem nebo jiným tukem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 150°C horký vzduch.

2. Žloutky oddělte od bílků. V robotu nejprve vyšlehejte na tuhý sníh bílky se špetkou soli a několika lžícemi cukru. Pak sníh uložte do chladu.

3. Do mísy robota dejte žloutky s cukrem a hodně změklým máslem a šlehejte je do bílé pěny, až se cukr úplně rozpustí.

4. V průběhu šlehání smíchejte mouku s kypřícím práškem, ořechy a čokoládou. A Smetanu v míse lehce našlehejte, aby ještě byla tekutá, ale pěkně zhoustla.

5. Do žloutkové pěny nejdřív vmíchejte část moučné směsi, pak část našlehané smetany. Tak postupně vše smíchejte. Nakonec do těsta zapracujte bílkový sníh.

6. Těsto nalijte do formy. Okolo středu ho malinko prohlubte a rozetřete ke straně. Pak bábovku pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 150°C horký vzduch. Špejlí vyzkoušejte, zda je hotová. Pokud je potřeba teplotu na závěr zvyšte na 170°C a dobu pečení prodlužte asi o 10 minut.

7. Bábovku nechte ve formě lehce zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout. Porce můžete lehce pocukrovat.

Množství: 1 forma o objemu 1,8 l / zhruba 14 kousků
Čas na přípravu: 30 minut
čas na pečení: 50 minut
Zdroj: jenprozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře