Ramen – kachní polévka po asijsku

Jste fanoušci kachny, ale už o něco méně jejího několikahodinového pečení? Pojďte se naučit, jak si připravit mnohem rychlejší (a levnější) dobrotu! Skvěle tak zužitkujete méně nákladné kusy masa a klidně i zbytky kostí od pečínky. A ještě se můžete chlubit tím, že vaříte dnes tak populární nudlovou polévku ramen!

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 1 hodina 20 minut
NÁROČNOST střední

Ingredience pro: 4 porce

Na vývar (přidat můžete i trochu citronové trávy nebo limetkové listy)

600 g kachního ořezu
1 svazek jarní cibulky
2 mrkve
4 stroužky česneku
4 plátky čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
1 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky
1 hvězdička badyánu
1 celá skořice
sůl a pepř

Na polévku

asijské nudle
čerstvé nebo sušené houby
čerstvá zelenina
zelená nať z cibulky
sezam
1 chilli paprička

Na naložená vejce

4 vejce
4 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rýžového octa

Postup

Krok 1: Nejprve uvařte vývar. Já jsem použila rozmrazenou kachní směs na polévku, ale skvělé jsou i jen kachní krky nebo skelet a kosti z pečené kachny. Pro výraznější chuť nejprve maso/kosti, očištěnou mrkev, česnek, zázvor a světlou část jarní cibulky (zelenou nať nechte na ozdobu) dejte na asi 20 minut nasucho péct do trouby při 240 °C.

Krok 2: Přendejte do hrnce, přidejte malou lžičku soli, půl lžičky celého pepře, badyán, chilli a skořici, zalijte asi 1,5 litrem vody a minimálně hodinu povařte doměkka. Přidala jsem i pár stonků citronové trávy, kterou koupíte v asijských potravinách a zbylou můžete nechat zakořenit a zasadit.

Krok 3: Vývar sceďte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou (obě polévku i dosolí) a maso oberte.

Krok 4: Zatímco se vaří vývar, připravte si další ingredience. Já jsem dala zelenou nať z cibulky, proužky mrkve, 10 minut povařené zelí bok choy, taktéž povařené houby shimeji (hodí se ale i shiitake nebo žampiony), nasekané chilli a vaječné nudle. Houby a zeleninu můžete povařit v osolené vodě zvlášť nebo přímo ve vývaru. Zeleninu dejte tu, co máte rádi a zrovna po ruce (např. brokolici, ředkvičky, kukuřici, chřest…)

Krok 5: Do polévky jsou skvělá i vařená vejce. Já je ještě 1 až 2 dny předem nakládám: vložím je na cca 7 minut do vroucí vody, zchladím, oloupu a v sáčku či misce nechám marinovat ve směsi sójové omáčky, rýžového octa a trochy vody. Vajíčka se ochutí a příjemně změní strukturu.

Krok 6: Do talířů nebo misek rozdělte nudle, maso, houby a zeleninu, zalijte vývarem a obložte jarní cibulkou, vajíčky, čerstvým chilli a sezamovým semínkem.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře