Raw sushi ze slunečnicových semínek

Vitariánská varianta sushi (suši) je skvělou obměnou klasického japonského pokrmu trochu jinak. Bez rýže s českým křenem a tamari (sojová omáčka bez pšenice). Má říz, skvěle chutná a díky semínkům trošku „křupe“

Ingredience:
Na 16 kousků:

Na „rýži“:

50 g slunečnicových semínek (namočených přes noc)
25 g mandlí (namočených přes noc a následně oloupaných)
2 lžíce avokádového oleje
1 lžíce nastrouhané mrkvičky
1/2 ks stroužku malého česneku (bez vnitřního klíčku)
pepř
sůl (používám himalájskou)

Na náplň:

červená cibulka
žlutá paprika
cuketa
mrkev

Na zázvor:

čerstvý kořen zázvoru (stačí 5 cm kousek)
2 lžíce vinného octa
2 lžíce vody
1 lžíce šťávy z červené řepy
1 lžíce agáve sirupu

Na „wasabi“:

1/2 ks avokáda
špetka zeleného ječmene
čerstvý křen

Ostatní:

1 ks plátek řasy nori
tamari (na namáčení místo sojovky)

Postup:

1. Den nebo pár hodin předem si připravte marinovaný zázvor. Oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Z ostatních ingrediencí udělejte nálev a zázvor v něm alespoň několik hodin nechte v lednici marinovat.

2. Mandle, třetinu slunečnicových semínek, prolisovaný česnek a avokádový olej hoďte do mixéru a rozmixujte na kaši. Obsah přendejte do misky, přisypte slunečnicová semínka a dobře promíchejte s na jemno nastrouhanou mrkví.

3. Na plnění si připravte dva dlouhé špalíčky z poloviny malé cukety, tenké proužky z jedné mrkvičky, pár dílků žluté papriky a trošku červené cibulky na klínky.

4. Obalte si bambusovou nebo špejlovou podložku na sushi potravinovou folií, ať ji pak zdlouhavě nemusíte mít, řasu rozstřihněte na dvě poloviny a položte na podložku lesklou vrstvou dospod.

5. Na řasu rozložte trochu směsi ze semínek a konec kraje dál od vás nechte 1 cm volný, aby rolka držela dobře zabalená.

6. Do středu na semínkovou směs rozložte proužek cukety, pár proužků mrkve, cibulových klínků a papriku, navlhčete volný konec lehce vodou a zarolujte jako běžné sushi.

7. Na wasabi nastrouhejte křen, smíchejte s rozmačkaným avokádem a dobarvěte zeleným ječmenem.

8. Rolky přepulte a každou nakrájejte na osm špalíčků.

Doporučení:

Sushi rolky můžete plnit jakoukoliv zeleninou, podle nálady a chuti. Zázvor řepou barvit nemusíte, mě se líbí růžový, tak to dělám.

Poznámka:

Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky

Zdroj: receptyonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře