Rebarborový džem s malinami

Polovina června přináší první zralé maliny a sezona zavařování je v plném proudu! K dispozici je ještě stále rebarbora, tak zkuste trochu netradiční kombinaci a pusťte se do tohohle skvělého džemu. A na ochutnání si k ní můžete udělat třeba belgické vafle.

Doba přípravy 35 minut
Doba vaření 20 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 1 litr

Na džem

500 g rebarbory
1 kg cukru krupice
500 g malin
1 citron
10 g citrusového pektinu

Na 4 vafle

100 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžíce chia semínek
1 lžíce cukru krupice
2 vejce
3 lžíce rostlinného oleje
100 ml mléka

Postup

Krok 1: Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na drobná kolečka. Promíchejte se 100 g cukru a nechte asi dvě hodiny při pokojové teplotě odstát. Mezitím propasírujte přes síto maliny, abyste je zbavili semínek. Citron důkladně omyjte a vymačkejte z něj šťávu.

Krok 2: Rebarborovu hmotu dejte do kastrolu s velkou plochou dna, přihoďte k ní vymačkaný citron a na mírném ohni pod poklicí rozvařte na kaši – trvá to asi šest až osm minut. Vyndejte citron. Přidejte prolisované maliny a citronovou šťávu, přiveďte k varu a vmíchejte pektin promíchaný se třemi lžicemi cukru. Asi minutu provařte. Vsypte zbylý cukr (podle chuti použijte ještě 600 až 900 g), přiveďte znovu k varu a ještě pět minut povařte. Celou dobu míchejte, aby se džem nepřipálil. Nejste-li si jisti hustotou, kápněte trochu na talířek a dejte do lednice. Když během chviličky ztuhne (želíruje), je hotovo. Odstavte z plotny a naplňte čisté skleničky. Pevně je zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Zavařování není potřeba.

Krok 3: Chcete džem hned ochutnat? Dopřejte si ho třeba na belgických vaflích. Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte vejce, olej a mléko a vymíchejte tužší, ale tekuté těsto. Ve vaflovači upečte dozlatova, směs vystačí na tři až čtyři vafle v závislosti na přístroji.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře