Rebarborový džem se zázvorem

Květen je tradičně sezona rebarbory. Pokud máte rádi kyselou rybízovou marmeládu, zamilujete si v cuku letu i rebarborovou. Její štiplavost i sladkost můžete ještě podpořit přidáním zázvoru. S ním bude mít tenhle džem ten pravý šmrnc!

DOBA PŘÍPRAVY 15 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 2 sklenice 500ml

500 g rebarbory
500 g cukru krupice
30 g kandovaného zázvoru
1/2 citronu
2 cm čerstvého zázvoru
5 g citrusového pektinu

Postup

Krok 1: Rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky. V tomto ročním období ji ještě není potřeba loupat, v létě, kdy už má mohutnější stonky, na loupaní ale určitě nezapomeňte. A poznámka bokem: hezčí barvu džemu vám udělá růžová rebarbora, z čistě zelené je víc dohněda. Rozdíl je ale opravdu jen kosmetický.

Krok 2: Kousky rebarbory dejte do hrnce, zasypte cukrem, přidejte nadrobno pokrájený kandovaný zázvor a šťávu a kůru z poloviny citronu. Promíchejte s nastrouhaným čerstvým zázvorem a nechte asi 2–3 hodiny odstát, aby rebarbora pustila šťávu.
Krok 3: Do lednice nebo mrazáku si dejte talířek, abyste později mohli provést želírovací test. Rebarborovou směs přiveďte k varu a vařte asi 10 minut téměř doměkka.

Krok 4: Odeberte malou naběračku šťávy, rozmíchejte v ní pektin a vraťte do hrnce. Vařte ještě asi 5 minut, až džem začne želírovat (tuhnout) – plamen raději stáhněte, aby se nepřipálil. Z lednice vyndejte talířek, dejte na něj pár kapek džemu, a pokud ztuhne, je hotovo. Pokud ne, nechte ještě minutu či dvě probublávat a test opakujte.

Krok 5: Horkým džemem plňte připravené čisté skleničky, z uvedeného množství budou zhruba dvě 450–500 ml sklenice nebo tři 300ml sklenky. Otřete hrdlo, zavřete čistým a suchým víčkem a otočte víčkem dolů. Takto nechte asi 10 minut chladnout, aby se pořádně přichytilo a džem se nezkazil.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře