Řecký lepkavý ořechový koláč

Milovaná karidopita, jak Řekové tento koláč nazývají, a v němž nechybí olivový olej, dává plně vyniknout chuti ořechů, ale neopomíjí tamní tak oblíbený detail, jakým je zakapání voňavým sirupem s citronem. Ten těsto nejen dál provoní, ale i víc zvláční, takže koláč je v dalších dnech lepší a lepší.

16 PORCÍ DO 1,5 HODINY

SUROVINY (16 PORCÍ)

vejce 4 ks
světlý přírodní krupicový cukr 170 g
nastrouhaná kůra z 1 citronu
plnotučné mléko 60 ml
olivový olej 125 ml + na vymazání
hladká mouka 300 ml
kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
jedlá soda (bikarbona) 1/2 lžičky
mletá skořice 1 lžička
mletý hřebíček 1 špetka
mleté vlašské ořechy 60 g + půlky jader na ozdbení

SIRUP:

zlatý přírodní krupicový cukr 180 g
voda 225 ml
celá skořice 1/2 svitku
šťáva z 1 citronu

POSTUP

Nejprve připravte sirup: Cukr nechte rozpustit ve vodě na mírném stupni, přidejte skořici a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout, pak skořici vyndejte. Přidejte citronovou šťávu a nechte stranou.

Troubu předehřejte na 160 °C. Čtverhrannou formu o straně 23 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse promíchejte elektrickými metlami vejce s cukrem, citronovou kůrou, mlékem a olivovým olejem. Navrch prosejte mouku, prášek do pečiva a sodu, přidejte koření a ořechy a dobře promíchejte. Těsto vlijte do formy, rovnoměrně po diagonále posázejte ořechy a pečte 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený.

Ještě teplý koláč propíchejte špejlí nebo kovovým špízem a zalijte sirupem, který se do něj vsákne. Nechte ho vychladnout ve formě, pak vyndejte a nakrájejte na typické kosočtverečky.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře