Restované hovězí v asijské pivní omáčce

Restované hovězí v omáčce z černého piva je přesně to jídlo, které nelze nazvat jinak než comfort food. Zapomeňte na hůlky a vezměte do ruky lžíci, jen tak nepřijde ani kapka téhle skvělé omáčky nazmar!

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 3:00

Ingredience

400 g hovězího předního masa, nakrájeného na kostky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
2 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
1 velká sladká červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
2–3 lžíce rostlinného oleje
2 střední červené cibule, nakrájené nadrobno
1 větvička čerstvého zeleného pepře (viz Tipy a triky)
150 ml světlé sójové omáčky
100 ml tmavé sójové omáčky
200 ml ústřicové omáčky
150 ml černého piva (v TamarindTree používají pivo z pivovaru od Vacků)
300 ml silného nesoleného hovězího vývaru
2 lžíce krupicového cukru

K PODÁVÁNÍ

vařená jasmínová rýže
čerstvý koriandr
thajská bazalka
1 zelíčko pak čoi, spařené a podélně rozkrojené na osminky
smažená cibulka
cukrové lusky, spařené a překrájené na větší kousky

Příprava jídla

1 Maso osolte a opepřete. Česnek, zázvor a chilli papričku orestujte na oleji, přidejte cibuli, čerstvý pepř, maso a restujte, aby se maso zatáhlo. Poté přilijte všechny tekutiny (obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku, pivo a vývar), přidejte cukr a za průběžného míchání při nízké teplotě zakryté duste, dokud maso úplně nezměkne. Bude to trvat asi 2–3 hodiny podle konkrétního masa.

2 Podávejte s jasmínovou rýží, zdobené koriandrem, thajskou bazalkou, kouskem spařeného pak čoi, smaženou cibulkou a cukrovým hráškem.

NĚCO NAVÍC

Podle použitých surovin se může stát, že omáčka bude hodně slaná. Určitě k její přípravě použijte nesolený vývar. Pokud recept zkoušíte poprvé, radíme omáčku předem otestovat. Smíchejte nejdříve všechny tekutiny a cukr, nechte rozpustit, ochutnejte, a pokud je pro vás výsledná omáčka přehnaně slaná, nařeďte ji dalším vývarem nebo vodou, a teprve když jste s chutí spokojeni, odměřte 600 ml a ty použijte k podlití masa. Při ředění se řiďte citem: omáčka by měla být slanější, protože ji budete míchat s dalšími surovinami, ale rozhodně pro vás musí být poživatelná.

TIPY & TRIKY

Čerstvý zelený pepř při nákupu hledejte mezi balenou chlazenou zeleninou, mají ho obchody s asijskými potravinami a samozřejmě jej seženete ve vietnamské tržnici Sapa. Náhradou může být zelený nakládaný pepř, který koupíte běžně v supermarketech.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře