Dříve byla velice populární, dnes už jsou trochu zapomenutá. Jablka v županu jsou ale stále lahůdkou, kterou by si měl dopřát každý milovník listového těsta a tohoto pro českou kuchyni tak typického ovoce.
DO 30 MINUT 4 PORCE
SUROVINY (4 PORCE)
jablka 4 ks
vyválené listové těsto 1 plát
vejce 1 ks
malinová marmeláda 4 lžíce
mandlové plátky
hřebíček
POSTUP
Jablka důkladně omyjte, ale neloupejte.
Pomocí nože z nich vykrojte jádřince, ale tak aby u „bubáku“ zůstala jablka nepoškozená a dala se plnit.
Naplňte je malinovou marmeládou.
Takto připravené jablko zabalte do jednoho ze čtyř dílů nakrájeného listového těsta.
Ze zbylého těsta můžete vykrájet ozdobné lístečky.
Pomocí hřebíčků můžete naznačit stopku. Stejně postupujte u ostatních jablek.
Jablka přendejte na plech s pečicím papírem, pomašlujete rozšlehaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte péct na 200 °C do předem vyhřáté trouby přibližně na 20 minut.
Hotová jablka v županu ihned podávejte, můžete je posypat moučkovým cukrem, případně přidat ušlehanou šlehačku.