Ať se snažím sebevíc, dezerty od babičky jsou stejně vždy nejlepší. Recept na tenhle retro zákusek mám od tchyně. S opravdovým nugátem má společnou snad jenom barvu, chutná trochu jako vosí hnízda a děti ho milují.
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 40 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Na vymazání formy:
1 lžíce másla
hrubá mouka na vysypání
Na těsto:
5 vajec
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
6 lžic horké vody
1 špetka soli
Na náplň:
250 g dětských piškotů
300 ml mléka
2 lžíce cukru moučka
3 lžíce kakaa
200 g másla
3 lžíce rumu
Na polevu:
140 g čokolády na vaření
120 g smetany ke šlehání 30%
Postup
Krok 1: Předehřejte troubu na 170 stupňů, hlubší pekáček pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané pěny. Postupně k nim přilívejte i horkou vodou, pořád šlehejte. Po částech přidávejte střídavě sníh a mouku.
Krok 3: Těsto vlijte do pekáčku a pečte cca 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá, těsto lehce zezlátne a na okrajích se začne odtahovat od formy. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Krok 4: Na náplň rozmixujte piškoty – mám ráda, když jsou spíše nahrubo a občas v nich zůstane větší kousek, na řezu vypadají hezky. V rendlíku zahřejte mléko s cukrem a přidejte prosáté kakao. Rozmíchejte, přidejte máslo a dál zahřívejte, až se máslo rozpustí. Hotovou směs nalijte na piškoty, přidejte rum a všechno pořádně propracujte.
Krok 5: Kakaovou směs rozetřete na vychladlé těsto, uhlaďte a nechte odpočinout.
Krok 6: Připravte si polevu: ve vodní lázni zahřívejte čokoládu se smetanou, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká a lesklá hmota. Přelijte zákusek, nechte v chladu ztuhnout a podávejte pokrájené na řezy.