Retro nugátové řezy

Ať se snažím sebevíc, dezerty od babičky jsou stejně vždy nejlepší. Recept na tenhle retro zákusek mám od tchyně. S opravdovým nugátem má společnou snad jenom barvu, chutná trochu jako vosí hnízda a děti ho milují.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 40 minut
NÁROČNOST nízká

Ingredience pro: 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm

Na vymazání formy:

1 lžíce másla
hrubá mouka na vysypání

Na těsto:

5 vajec
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
6 lžic horké vody
1 špetka soli

Na náplň:

250 g dětských piškotů
300 ml mléka
2 lžíce cukru moučka
3 lžíce kakaa
200 g másla
3 lžíce rumu

Na polevu:

140 g čokolády na vaření
120 g smetany ke šlehání 30%

Postup

Krok 1: Předehřejte troubu na 170 stupňů, hlubší pekáček pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané pěny. Postupně k nim přilívejte i horkou vodou, pořád šlehejte. Po částech přidávejte střídavě sníh a mouku.

Krok 3: Těsto vlijte do pekáčku a pečte cca 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá, těsto lehce zezlátne a na okrajích se začne odtahovat od formy. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Krok 4: Na náplň rozmixujte piškoty – mám ráda, když jsou spíše nahrubo a občas v nich zůstane větší kousek, na řezu vypadají hezky. V rendlíku zahřejte mléko s cukrem a přidejte prosáté kakao. Rozmíchejte, přidejte máslo a dál zahřívejte, až se máslo rozpustí. Hotovou směs nalijte na piškoty, přidejte rum a všechno pořádně propracujte.

Krok 5: Kakaovou směs rozetřete na vychladlé těsto, uhlaďte a nechte odpočinout.

Krok 6: Připravte si polevu: ve vodní lázni zahřívejte čokoládu se smetanou, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká a lesklá hmota. Přelijte zákusek, nechte v chladu ztuhnout a podávejte pokrájené na řezy.

Můj tip: Dezert je nejlepší na druhý až třetí den, až se pořádně proleží a chutě se spojí. Když máte možnost, použijte na dekoraci mátu – nejenže dobře vypadá, ale s chutí čokoládového dezertu opravdu příjemně ladí.
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře