Rostbíf na česneku

Dokonalý rostbíf připravíte jen z dokonale odleželého masa. Jeho chuť pak bude nezapomenutelná!

Ingredience

2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce červeného vinného octa
6 lžic olivového oleje
1 lžíce červeného vína
9 stroužků česneku, oloupaných
4 prolisované, 5 v celku
1,75–2,20 kg hovězího roštěnce nebo svíčkové z mladého býka
sůl a čerstvě mletý pepř
10 malých šalotek
svazek čerstvého rozmarýnu
350 g čerstvých hub, namixovaných ideálně z lišek, hlívy ústřičné a ryzců, přepůlených nebo v celku
sůl a pepř

Příprava jídla

1 Smíchejte sójovou omáčku, víno,ocet a 3 lžíce oleje s pěti drcenými stroužky česneku. Dejte stranou. Maso očištěte, odblaňte a zbavte tuku a vydatně opepřete, osolte (až přesolte) a vložte do silnějšího plastového sáčku. Přelijte marinádou a nechte přes noc v ledničce. Marinování rostbífu přes noc je ideální, v časové tísni však postačí i hodina. Bojíte-li se krvavé varianty, přidejte při pečení deset minut navíc.

2 Následující den maso vyndejte z lednice a nechte pár hodin stát při pokojové teplotě. Pak ho vyjměte z marinády, osušte a znovu osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 200 °C. V těžké velké pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso. Vyndejte ho, vložte do pekáčku, přidejte šalotky, posypte polovinou rozmarýnu a pečte 25 minut.

3 Mezitím připravte houby. Smíchejte je se zbytkem oleje, sójovou omáčkou, se stroužky česneku a rozmarýnem. Směs vsypte do hlubšího plechu na pečení, osolte a pečte 15 minut. Servírujte s plátky rostbífu.

Zdroj: apetitonline.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře