Rumová bábovka

Tahle bábovka je opravdu rumová nebo ještě lépe řečeno, je přímo nacucaná rumem. A protentokrát zapomeňte na náš tuzemák a dopřejte bábovce lázeň v rumu třtinovém. Rozhodně pak nezapomeňte na pořádný kopec šlehačky, která dotáhne tento dezert k dokonalosti.

Suroviny (6–8 porcí)

Bábovka:

máslo 30 g + na vymazání formy
hladká mouka 200 g + na vysypání formy
plnotučné mléko 3 lžíce
podélně rozpůlený vanilkový lusky, semínka vyškrabaná nechte stranou 1 ks
kypřicí prášek 1 lžíce
jemná mořská sůl 1 špetka
větší žloutky 2 ks
cukr krystal 100 g
větší bílky 2 ks

Rumový sirup:

cukr krystal 100 g
tmavý karibský rum 175 ml
smetana ke šlehání 250 ml
cukr moučka 2 lžíce

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku nad dřezem z formy vyklepejte.

PŘIPRAVTE BÁBOVKU. V rendlíku na středním plameni smíchejte mléko, máslo, vanilkový lusk a semínka a zahřívejte, dokud není směs horká, ale nikoliv vroucí.

Mezitím prosejte do mísy mouku, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.

Ve velké míse ušlehejte vaječné žloutky s krystalovým cukrem dohladka. Poté přimíchejte horkou mléčnou směs a následně též moučnou směs.

Elektrickým šlehačem ušlehejte z vaječných bílků tuhý sníh. Ten poté pomalu vmíchejte do těsta.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 30 minut dozlatohněda, dokud není špejle, kterou do bábovky zapíchnete, po vytažení čistá. Nechte 10 minut chladnout a pak vyjměte z formy a dejte na servírovací podnos.

PŘIPRAVTE RUMOVÝ SIRUP. V menším rendlíku přiveďte k varu ½ šálku / 120 ml vody s krystalovým cukrem. Potom přilijte rum, stáhněte plamen a zvolna vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.

Ze smetany s moučkovým cukrem vyšlehejte tuhou šlehačku.

Rumovým sirupem nyní pomalu přelijte hotovou bábovku, načež počkejte, dokud jej úplně nevstřebá. Podávejte se šlehačkou a – pokud chcete – několika kapkami zbylého rumového sirupu.

6–8 porcí
do 1 hodiny
Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře