Růžoví skořicoví šneci s podmáslím

Jestli znáte vůni čerstvě upečených skořicových šneků, pak vám asi nemusím nic vysvětlovat, ale pokud jste tuhle vláčnou kynutou dobrotu ještě nezkoušeli, je ten správný čas, než zase přijde období ovocných koláčů. Já tentokrát přidala i kakao, voňavý pomeranč a trochu červené řepy, který rolkám dodá krásně růžovou barvu.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut
DOBA VAŘENÍ 25 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 23 cm průměr formy

Na těsto

125 ml podmáslí
1 balení sušeného droždí
100 g cukru krupice
600 g hladké mouky
1 špetka soli
2 vejce
1 vařená červená řepa
60 g rozpuštěného másla
1 pomeranč

Na náplň

160 g rozpuštěného másla
40 g holandského kakaa
180 g hnědého přírodního cukru
1 lžička mleté skořice

Postup

Krok 1: Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Řepu nejraději používám hotovou předvařenou neochucenou (v obchodě najdete u zeleniny, zatavenou ve fólii), zbytek pak použiji do pomazánky, pohankových lívanců nebo zdravého kakaového koláče. Také ji ale můžete syrovou asi hodinu vařit doměkka.

Krok 2: Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí. Jednu větší řepu spolu s rozpuštěným máslem rozmixujte dohladka.

Krok 3: V míse pak smíchejte mouku, sůl, vejce a pomerančovou kůru.

Krok 4: Přidejte podmáslí a řepné máslo a rukama nebo v robotu s hnětacími háky pak těsto 10 minut hněťte. Díky tomu se s ním pak bude lépe pracovat, tak nešvindlujte!

Krok 5: Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout (třeba lehce vyhřáté a vypnuté troubě). Mezitím smíchejte suroviny na náplň a nechte trochu ztuhnout.

Krok 6: Vykynuté těsto pak vyválejte na asi 5 mm tlustý obdélník, směsí ho potřete a pevně zarolujte.

Krok 7: Ostrým nožem krájejte na 1 až 3 cm tlusté šneky – čím vyšší kolečka budou, tím budou měkčí. Skládejte je do pečicím papírem vyložených koláčových forem nebo s dostatečným odstupem do pekáčku a nechte ještě 30 až 60 minut kynout. Poté pečte asi 25 minut při 180 °C.

Krok 8: Vychladlé rolky můžete ještě ozdobit polevou z několika lžic moučkového cukru s pár kapkami řepné a lžící citronové šťávy (přebije řepnou chuť).

0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře