Rybí tikka s česnekem

Ta správná chuť cizokrajných jídel není nedosažitelná; vtip je jednak ve správné volbě a množství koření, s tím vám pomůže recept, a pak také v konečném chuťovém vyladění – to už ale bude na vás.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut 
+ marinování
Opékání 0:07

Ingredience

500 g filetu z pevné bělomasé ryby (např. treska obecná či skvrnitá nebo štikozubec čili hejk), nakrájeného na 5cm kousky
3 stroužky česneku, drcené
2cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný najemno
1/2 lžičky mleté kurkumy
šťáva z 1/2 limety + klínky k podávání
čerstvý koriandr či salátové listy k podávání

NA JOGURTOVOU MARINÁDU

2 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky semínek římského kmínu
3 stroužky česneku, drcené
2 lžičky cizrnové mouky
1/2 lžičky jemného chilli koření
2 lžíce řeckého jogurtu + špetka soli

Příprava jídla

1 Chystáte-li se použít dřevěné špejle, ponořte je předem na chvíli do vody.

2 Nakrájenou rybu promíchejte na talíři s česnekem a zázvorem. Pak ji poprašte kurkumou a pokropte limetovou šťávou. Nechte stát, než připravíte jogurtovou marinádu.

3 V rendlíku na mírném ohni rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypte římský kmín a opékejte do rozvonění. Pak přidejte česnek a opékejte 10–15 sekund. Nakonec vsypte cizrnovou mouku a opékejte za stálého míchání další minutu. Když směs začne pěnit, poprašte chilli kořením a ještě pár vteřin míchejte. Odstavte a nechte vychladnout. Vychladlou směs smíchejte v míse s jogurtem a osolte. Vložte rybu, promíchejte a nechte v chladu odpočívat 30 minut.

4 Rozpalte gril v troubě. Plech či pekáč vyložte alobalem a postavte na něj mřížku. Kousky ryby napíchejte na špejle či grilovací jehly a položte na mřížku. Grilujte na vysoký výkon 4 minuty. Pak rybu obraťte a opékejte další 3 minuty, aby byla hotová a zvenčí mírně ožehnutá. Podávejte s klínky limety a zelenými listy.

image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře