Rybízový koláč s drobenkou

Málokteré ovoce se hodí do koláčů tak jako rybíz. Jeho nakyslá chuť skvěle vyvažuje sladkost těsta, a díky tomu moučníky nepůsobí těžce.

Suroviny

polohrubá mouka 300 g
cukr krupice 180 g
prášek do pečiva 1 sáček
vejce 2 ks
olej 4 lžíce
mléko 250 ml
červený rybíz 300 g

drobenka:
hrubá mouka 80 g
cukr krupice 40 g
máslo 50 g
na vysypání formy:
máslo 1 lžička
hrubá mouka 2 lžíce

Postup

1
Troubu začněte předehřívat na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Koláčovou formu o průměru asi 30 cm vymastěte rukou lžičkou másla. Přidejte hrubou mouku a krouživým pohybem ji nechte ulpět na celém vnitřním povrchu formy, přebývající mouku vysypte do koše.
2
Vejce, mléko, olej a cukr v menší misce promíchejte metličkou. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přesijte do mísy. Přidejte směs tekutin s cukrem a vše rychle smíchejte na docela tekuté těsto. Nalijte do připravené formy.
3
Rybíz rovnoměrně nasypte na těsto. Suroviny na drobenku nasypte do středně velké misky a prsty se snažte všechno zpracovat, dokud směs nepřipomíná drobky. Touto drobenkou završte své bleskové dílo, vložte do trouby a pečte 35–40 minut do zezlátnutí.
4
Prima tip: Místo samotného mléka můžete do těsta použít 200 ml mléka a 50 ml bílého jogurtu.

Zdroj: Prima Fresh
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře