Rybízový koláč s marcipánem

Seznam surovin

mouka pšeničná polohrubá 225 gramů
máslo 150 gramů
cukr 50 gramů
mouka (na vál)
tuk 1 lžíce (na vymazání)

Na náplň:

rybíz červený 700 gramů (nebo bílý)
marcipán 300 gramů (marcipánová hmota)
máslo 225 gramů
vejce 3 gramy
želatina 8 plátků (bílá)
šťáva pomerančová 150 mililitrů
cukr moučkový 4 lžíce

Postup přípravy

Rybíz důkladně oberte, omyjte a nechte okapat.Mouku prosejte na vál, nakrájejte do ní máslo, přisypte cukr a rukama zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte uležet 30 minut v chladu. Odpočatým těstem vyložte vymazanou koláčovou formu a okraje vytáhněte do výše. Těsto propíchejte několikrát vidličkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte při 200°C 15 minut.

V míse vymíchejte máslo, vejce a marcipánovou hmotu do hustého krému. Krémem potřete předpečený koláčový korpus. Vraťte do trouby, teplotu snižte na 170°C a pečte asi 30 minut, až jsou okraje zlatohnědé. Koláč nechte vychladnout.

Želatinu nechte změknout ve studené vodě, vyždímejte a rozpusťte v horké vodě. Promíchejte ji s pomerančovou šťávou a s cukrem, přidejte rybíz a hmotu nechte v chladu, až začne tuhnout. Želírovací hmotou potřete koláč a dejte do chladu úplně ztuhnout. Krájejte na trojúhelníky a podávejte vychlazené.

Zdroj: igurmet.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře