Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

Jestli něco dělá léto létem, pak to jsou ovocné drobenkové koláče. Tenhle má voňavé máslové těsto, šťavnatou náplň z rybízu a tvarohu a kopec křupavé drobenky navrch. Použít můžete i jiné letní ovoce a stydět se za něj nebudete ani při slavnostnějších příležitostech, než je kafe na chalupě (ačkoli i tam se báječně hodí).

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 1 hodina 5 minut
Náročnost střední

Ingredience pro: 24 cm průměr formy

Na těsto

250 g hladké mouky
125 g změklého másla
60 g cukru moučka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 špetka soli
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 vejce

Na náplň

500 g tučného tvarohu
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
1 vejce
80 g cukru moučka
300 g rybízu

Na drobenku

60 g mouky
30 g cukru moučka
25 g másla

Postup

Krok 1: Všechny ingredience na těsto zpracujte, a kdyby se drolilo, přidejte dvě tři lžíce vody. Rukama těsto natlačte do formy, nejlépe té s odnímatelnými okraji, a vytvořte asi třícentimetrový okraj.

Krok 2: Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 180 °C.

Krok 3: Mezitím prošlehejte všechny přísady na náplň (kromě rybízu). Místo pudinkového prášku můžete dát 1,5 lžíce škrobu. Do našlehané tvarohové směsi vmíchejte omytý rybíz (či jiné drobné ovoce).

Krok 4: Připravte drobenku, já jsem dala polohrubou mouku, ale použít můžete v podstatě jakoukoli.

Krok 5: Náplň rozetřete na předpečené těsto, posypejte žmolenkou a pečte dalších 40 až 50 minut dozlatova.

Krok 6: Než začnete koláč krájet, nechte ho úplně vychladnout, nebo ještě lépe zatuhnout v lednici. Hotový můžete zdobit čerstvým ovocem.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře