Rychlý kávový koláč

Nepřeslazený dezert s vůní kávy a s kopcem lehkého krému připravíte za slabou hodinu i s úklidem kuchyně. A ani nemusíte vytahovat váhu.

Doba přípravy 15 minut
Doba vaření 20 minut
Náročnost nízká

Ingredience pro: 1 formu o velikosti 30 × 20 cm

Na těsto

200 g polohrubé mouky
110 g cukru krupice
125 g másla
250 ml mléka
1 lžíce instantní kávy
1 lžíce kakaa
2 vejce
3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 špetka soli

Na krém

4 lžíce kávového likéru
200 g smetany ke šlehání 30%
125 g mascarpone
1 lžíce cukru moučka
1 Kofila

Na vymazání plechu

1 lžíce másla
3 lžíce hrubé mouky

Postup

Krok 1: Rozpusťte máslo na těsto (polovinu velké kostky) a nechte ho trochu zchladnout. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 2: Do velké mísy prosejte hrnek mouky, přidejte půl hrnku cukru, hrnek mléka, rozpuštěné máslo a všechny ostatní ingredience na těsto a prošlehejte, až se těsto spojí. Vlijte do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle, zapíchnutá do středu, vyjde suchá.

Krok 3: Upečené těsto propíchejte špejlí a pokapejte kávovým likérem. Nechte zchladnout.

Krok 4: Zatímco se těsto peče, vložte všechny suroviny na krém do mísy šlehače. Nejdřív šlehejte pomalu, až se suroviny spojí, zvyšte rychlost a ušlehejte hustý krém.

Krok 5: Krém naneste na vychlazený koláč, ozdobte strouhanou čokoládou.

Tip: Kávový likér můžete nahradit silnou černou kávou. Na ozdobu se hodí i čokoládová kávová zrna.

Zdroj: prozeny.cz
0 0 hlasy
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře