Rychlý limetový koláč

Pokud milujete lehounké citronové koláče s krémem, limetový si vás okamžitě podmaní svojí vůní, barvou i chutí. A pokud milujete vtipné korpusy z drcených sušenek, tak typické pro geniální americké cheesecake, stejně jako další zkratky zrychlující zdlouhavé postupy, pak už vůbec není co řešit.

6–8 porcí
do 2 hodin

Suroviny (6–8 porcí)

ovesné sušenky (můžou být i máčené v čokoládě) 300 g
máslo 150 g
žloutky z velkých vajec 2 ks
kondenzované mléko 400 g
mořská sůl 1 lžička
limety 4 ks
strouhaná kůra z 1 limety na ozdobu
smetana ke šlehání (33 %) 250 ml

Postup

Sušenky podrťte najemno (buď v robotu nebo je dejte do plastového sáčku a přejeďte několikrát válečkem). Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte drcené sušenky, promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy s odnímatelným dnem na dno a stěny, zlehka přitlačte a vložte takto připravenou formu na 30 minut do lednice.

Troubu předehřejte na 160 °C a odpočinutý korpus pečte 12 minut lehce dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout na mřížce.

Žloutky prošlehejte ve velké míse. Za stálého míchání k nim přilijte kondenzované mléko, zlehka osolte a přidejte strouhanou limetovou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu. Promíchejte, vlijte na vychladlý korpus a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 20 minut.

Upečený koláč vyjměte, zakryjte alobalem, nechte zchladnout a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Před podáváním ušlehejte smetanu na šlehačku, ozdobte jí koláč a postrouhněte limetovou kůrou.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře