Kuchyně: česká Obtížnost přípravy: Střední
Seznam surovin
rýže krátkozrnná 150 gramů
kuřecí maso 250 gramů
mrkev 1 kus
cibule 1 kus
bujon drůbeží 1 kostka
máslo 25 gramů
vejce 2 kusy
pažitka 1 lžíce
strouhanka (ze dvou rohlíků)
sýr 2 lžíce (nastrouhaný)
olej 3 lžíce (na smažení)
pepř
Na salát:
salát ledový 1 kus (malý )
cuketa 1 kus (malá )
ředkvičky 1 svazek
Na dresink:
sůl
olej olivový 2 lžíce
šťáva citronová 1 lžička
sůl
pepř bílý (mletý)
Postup přípravy
Kuřecí maso vložte do vody, přidejte bujonovou kostku, mrkev a cibuli, osolte, opepřete a vařte, dokud maso nezměkne. Maso a mrkev vyjměte a velmi drobně nakrájejte.
Propláchnutou rýži zalijte vývarem a zvolna poduste doměkka. Do uvařené rýže vmíchejte máslo a nechte ji trochu zchladnout. Pak do ní vmíchejte 1 celé vejce, 1 žloutek a maso s mrkví. Podle potřeby zahustěte částí strouhanky. Ze směsi tvořte malé karbanátky, obalte je nejdřív v rozšlehaném bílku a pak ve strouhance a zvolna je usmažte z obou stran na oleji na pánvi.
Ledový opraný salát natrhejte do mísy, přidejte jemně nakrájené ředkvičky, nastrouhanou cuketu, osolte, opepřete, zalijte olejem, citronovou šťávou a promíchejte