Rýžový nákyp díky vzpomínkám na školní jídelny buď milujete, nebo nenávidíte. Vylepšete si dojem na tuhle sladkou dobrotu. Se skořicí, vanilkou a broskvemi chutná fantasticky!
DOBA PŘÍPRAVY 30 minut DOBA VAŘENÍ 30 minut NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce
300 g rýže
100 g másla
100 g třtinového cukru
1 vanilkový lusk
4 vejce
1 lžíce citronové šťávy
500 g broskví
1 lžička mleté skořice
300 ml mléka
máslo na vymazání
1 lžíce strouhanky
Postup
Krok 1: Rýži propláchněte, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Když je téměř měkká, přilijte mléko, přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a rýži uvařte doměkka. Pak ji nechte vychladnout.
Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. Jeden bílek dejte stranou. Změklé máslo, cukr a žloutky utřete do světlé nadýchané pěny. Ke konci šlehání přidejte citronovou šťávu a směs zašlehejte do vychladlé rýže. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho také zpracujte do rýže.
Krok 3: Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte polovinu rýže a rovnoměrně rozetřete.
Krok 4: Přidejte vypeckované a pokrájené broskve. Pak naneste druhou vrstvu rýže a uhlaďte. Posypte mletou skořicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Nákyp pečte asi 20 minut.
Krok 5: Mezitím ušlehejte poslední bílek s moučkovým cukrem. Po 20 minutách pečení ho rozetřete na nákyp a dopečte dorůžova. Můžete podávat dozdobené mátou.