Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou vanilkou,“ říká o svém oblíbeném jídle šéfkuchař Jiří Štift.

Ingredience

250 g kulatozrnné rýže
1 a 3/4 l mléka
špetka soli
3 lžíce krupicového cukru
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu
1 vanilkový lusk

NA PUDINK

40 g vanilkového pudinku
500 ml mléka
2 lžíce krupicového cukru

NA ŠVESTKY

200 g sušených švestek
200 ml portského vína
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu

NA DOKONČENÍ

2 bílky
125 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Rýži properte, vsypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte špetku soli, cukr, skořici a badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a přidejte je k rýži. Rýži uvařte doměkka (míchejte, připaluje se!).

2 Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvařte pudink (dle návodu na obalu).

3 Švestky dejte do hrnce, zalijte portským vínem, přidejte skořici a badyán a vařte, dokud se portské nevsákne do švestek.

4 Troubu předehřejte na 180 °C. Do malých mističek nebo jedné větší zapékací mísy rozdělte polovinu rýže, tu přelijte polovinou pudinku, na něj rozložte švestky, přelijte je zbylým pudinkem a zakončete vrstvou rýže. Dejte do trouby a pečte 20 minut.

5 Mezitím vyšlehejte bílky a po částech do sněhu zašlehejte cukr. Sníh naneste na nákyp a dejte ještě na 10 minut pod gril. (Nebo zvyšte teplotu na 200 °C a nechte v troubě čepici zezlátnout.)

Zdroj: apetitonlien.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře