Rýžový pudink s karamelovými jablky

image_pdfimage_print

Poslední jablka z loňské sklizně udělají z obyčejného jídla parádu! Díky šlehačce je rýže nadýchaná jako obláček, a navíc voní po citronu a skořici.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut 
Vaření 0:45

Ingredience

90 g kulatozrnné rýže špetka soli
500 ml mléka
1 svitek skořice
1 lžíce krupicového cukru
150 ml smetany ke šlehání
1/2 lžičky mleté vanilky
2 lžíce moučkového cukru

NA KARAMELOVÁ JABLKA

3 lžíce másla
3 pevná jablka, vydloubnuté jádřince a nakrájená napříč na plátky
3 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
nastrouhaná citronová kůra podle chuti
70 ml jablečného moštu
3/4 lžíce kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Rýži vsypte do hrnce s 200 ml vody a špetkou soli. Přiveďte k varu, přiklopte a mírným varem vařte 10 minut. Pak přilijte mléko, přidejte skořici a pomalu zakryté vařte 30–35 minut, občas zamíchejte. Z hotové rýže vyjměte skořici, vmíchejte lžíci cukru a nechte úplně vychladnout.

2 Smetanu našlehejte do měkkých špiček s trochou vanilky a moučkovým cukrem. Vzniklou šlehačku lehce vmíchejte do rýže.

3 Na jablka rozehřejte ve velké pánvi máslo. Na pánev vyskládejte jablka a posypte je 1 lžící cukru. Jablka opékejte (jednou otočte), až začnou měknout (pozor na rozvaření!). Posypte zbytkem cukru a skořicí a opékejte 2 minuty, až cukr začne karamelizovat. Pak jablka vyjměte, zvyšte plamen a do pánve nalijte mošt, v němž jste rozmíchali škrob. Vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne a škrob se neprovaří.

4 Pudink navrstvěte do misek, navrch každé porce rozložte teplá jablka, přelijte omáčkou, poprašte troškou mleté skořice a strouhněte trochu citronové kůry. Pudink podávejte ihned horký, ale je výborný i zastudena.

Napsat komentář

Ohodnoťte recept...*

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *