Saag paneer (špenát s indickým sýrem)

Na 4 porce potřebujete:

0,5 dl rostlinného oleje,
250 g indického sýru Paneer,
1 červenou cibuli,
250 ml rajčatového pyré,
0,5 kg baby špenátu,
125 ml nízkotučné smetany,
125 ml polotučného mléka,
1 zelenou chilli papričku,
2 stroužky česneku,
1 lžíci nastrouhaného zázvoru,
1 lžíci směsi koření (kari, kurkuma, garam masala),
1 lžičku římského kmínu,
sůl,
pepř

Postup

Do rozehřátého oleje přidejte na kostky nakrájený paneer a opečte ho ze všech stran dozlatova. Pokud neseženete paneer (ve specializovaných prodejnách), lze ho nahradit sýrem halloumi vhodným ke grilování nebo například tofu. Opečené kostky sýru vyjměte z pánve a nechte na papírové utěrce okapat.

V pánvi po vyjmutí sýru nechte lehce osmahnout římský kmín, poté přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne. Následně přidejte prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, najemno nakrájenou chilli papričku a směs koření. Chilli paprička by měla být jen lehce pálivá, pokud ale neholdujete pálivějším pokrmům, nemusíte ji použít. Vmíchejte rajčatové pyré, snižte teplotu a chvilku povařte. Přidávejte po hrstech nahrubo nasekaný špenát, nechte ovadnout a následně vmíchejte smetanu, mléko a paneer.

Na mírném plameni povařte asi 5 minut, dokud nedosáhnete lahodně krémové konzistence. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s rýží.

Tip: Saag je indický pokrm založený na listové bázi a znamená zelený. To znamená, že baby špenát můžete nahradit jinými zelenými listy, například hořčičnými, listy řeřichy, klasickým špenátem, nebo dokonce nasekanou brokolicí.

Zdroj: prozeny.cz
image_printVytisknout recept
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře