Šachovnicový dort

Seznam surovin

Světlý korpus:

mouka pšeničná hladká 200 gramů
cukr krystal 170 gramů
vejce 6 kusů
máslo 50 gramů (rozpuštěné)
kypřící prášek do pečiva 6 gramů

Kakaový korpus:

mouka pšeničná hladká 160 gramů
cukr krystal 170 gramů
vejce 6 kusů
kakao 40 gramů (holandské)
kypřící prášek do pečiva 6 gramů
máslo 50 gramů (rozpuštěné)

Ganache:

čokoláda hořká 500 gramů (63%)
smetana na šlehání 250 gramů

Dokončení:

pomerančová marmeláda 600 gramů
voda (horká na rozředění)
pomerančová kůra (z 1 pomeranče)
cukr krystal 50 gramů
čokoláda hořká 100 gramů

Postup přípravy

1. Nejprve připravte ganache, je potřeba nechat ji přes noc zatuhnout v lednici. Do rendlíku nalijte smetanu, přiveďte k varu a odstavte. Nalámejte čokoládu, nasypte ji do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, poté metlou vymíchejte dohladka. Misku zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice. Druhý den ganache rozmíchejte a znovu odložte do lednice, dokud ji nebudete potřebovat na zdobení.

2. Troubu předehřejte na 160 °C. Pokud máte dvě stejné formy, pečte korpusy společně, pokud ne, doporučujeme připravit vždy várku těsta, která půjde do trouby. Vzhledem k použití prášku do pečiva není dobré, aby těsto stálo a čekalo, než půjde do trouby.

3. Formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vystřihněte z pečicího papíru kolo, položte ho na dno a obvod obložte pruhy pečicího papíru vyššími, než je forma. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a po částech ji zapracujte do vaječné směsi. Nakonec pomalu vlévejte rozpuštěné máslo a těsto dobře promíchejte. Nalijte je do připravené formy, vložte do trouby a pečte 30 minut. Korpus po vytažení z trouby vyklopte na prkénko a nechte vychladnout. Vyklopením se povrch srovná a nebude nutné korpusy seřezávat.

4. Stejným způsobem upečte ještě 1 světlý korpus a 2 korpusy kakaové. Zatímco se korpusy pečou, připravte kandovanou pomerančovou kůru. Do rendlíku nasypte cukr, zalijte ho stejným množstvím vody (cukr a voda v poměru 1:1) a nechte rozpustit. Škrabkou na kůru oškrábejte omytý, nejlépe chemicky neošetřený pomeranč a kůru nasypte do rendlíku. Nechte povařit.

Zdroj: igurmet.cz
3 1 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře