Šafránová bábovka s hruškami

Hrušky a šafrán spolu výtečně ladí, protože výsledný pokrm může být buď sladký, či slaný. Tato svěží bábovka je inspirovaná šafránovými rohlíčky, které se ve Skandinávii pečou na svátek světla na den sv. Lucie 13. prosince, ale přidáním hrušek se stává letním dezertem, který můžete péct až do zimy.

Suroviny (10–12 porcí)

Máslo 50 g
plnotučné mléko 100 ml
mletý šafrán 1/2 g
velké hrušky (nebo 3 malé) 2 ks
pár kapek citrónové šťávy
cukr krupice 150 g
Vejce 4 ks
hladká mouka 300 g
Kypřicí prášek 2 lžičky
vanilkový extrakt 1 lžička
Sůl 1/2 lžičky
řecký nebo jiný smetanový jogurt 50 g
moučkový cukr na posypání
šlehačka k podávání
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup

Máslo rozehřejte, vlijte do něj mléko, promíchejte se šafránem a nechte vychladnout. Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte strouhankou.

Mezitím oloupejte hrušky, vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na malé kousky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.

Ve velké míse šlehejte cukr s vejci, až se cukr rozpustí. Do jiné mísy prosejte mouku, promíchejte ji s kypřicím práškem, vanilkou a solí. Zapracujte do vaječné směsi, přilijte máslo a vmíchejte jogurt. Vlijte do připravené formy, posypte hruškami a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 30–35 minut, až těsto zezlátne a špejle do něj zapíchnutá vyjde ven čistá a suchá nebo jen s pár drobky. Vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte. Pocukrujte a podávejte se šlehačkou podle chuti.

Zdroj: fresh.iprima.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře