Sakrajda neboli perníkový závin

Tahle lahoda je skvělá čerstvá, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Lze ji upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví.

Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 nohavici
Doba přípravy: Do hodiny 
+ odležení těsta
Pečení 0:40

Ingredience

200 g pšeničné hladké mouky + navíc na podsypání
100 g jemné celozrnné žitné mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
220 g moučkového cukru + navíc na pocukrování
2 lžíce medu
1 vejce + další na potření
60 g másla, změklého + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
1 lžíce rumu či tuzemáku + navíc na pokropení
mléko na případné rozředění
povidla na potření (cca 250–300 g)
190 g vlašských ořechů, menší část na posypání nasekaná nahrubo, zbytek jemně namletý

Příprava jídla

1 Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření. Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

2 Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5mm. Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly. Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

3 Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne. Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře