Salát s fazolkami a vejcem

Říkala jsme si, že by vás v tomto jarním a povelikonočním období mohla potěšit inspirace na lehký salát, který vám odlehčí jídelníček po těch všech mazancích a beráncích a také třeba pomůže zpracovat vejce natvrdo od Velikonoc. Za mě osobně je tahle kombinace povedená a všem u nás moc chutnal, tak ho taky vyzkoušejte.

20 minut - 4 porce

Ingredience

4 salátky little gem (případně špenát, rukola, polníček, salát zahradní, …)
1/4 malého červeného zelí, pokrájeného na nudličky
16 malých brambůrek grenaille
150 g zelených fazolových lusků
1 šalotka, pokrájená na tenké plátky
4 vejce uvařená natvrdo, pokrájená na plátky
(4 nakládané artyčoky)
(kopr na ozdobu)
(hodily by se sem krásně i kyselé rybičky)

Na dresink:

1 lžíce hrubozrnné hořčice
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce javorového oleje
mořská sůl podle chuti

Postup

1.
Do silně osolené vroucí vody dejte vařit omyté brambory. Když budou už téměř hotové, přidejte na posledních pár minut varu i omyté a odstopkované zelené fazoly. Pokud si připravíte ledovou lázeň, fazolky si po uvaření a prudkém zchlazení zachovají více barvy i vitamínů.

2.
Připravte si také dresink smícháním všech uvedených ingrediencí a do mísy i zbylou čerstvou zeleninu. Salát omyjte a natrhejte na menší kousky, přidejte tenké nudličky zelí pro barvu i křupavou texturu, šalotku na jemné plátky a na závěr uvařené a lehce vychladlé brambory a fazolky. Vše zalijte dresinkem, lehce promíchejte a navrch ještě přidejte vajíčka a artyčoky a trochu kopru. (Artyčoky nejsou nutné, ale měla jsem je zrovna v lednici a svou kyselostí se do salátu skvěle hodí. Pak jako tip také doplňuji, že pro nevegetariánskou vezi by se do sálátu ještě pěkně hodily kyselé rybičky.)

0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře