Salát s kachními prsíčky

Luxusní a lehká večeře pro dva – ideální na začátek dlouhého večera u dobrého vína.

Ingredience

50 g lískových oříšků
2 lžíce lískooříškového oleje či oleje z vlašských ořechů nebo libovolného panenského oleje neutrální chuti
20 ml malinového či červeného vinného octa
1 lžička medu
1 lžička dijonské hořčice
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
2 pěkná kachní prsa (po cca 220g), zbavená přebytečného tuku
2 lžičky mleté sladké papriky (může být i uzená)
1 pěkná hruška, zbavená jádřince a nakrájená na klínky
1 bílý čekankový puk, zbavený tuhé spodní části, lístky rozdělené, popřípadě natrhané nahrubo
cca 30 g rukoly nebo pěkné salátové směsi s rukolou
1 vrchovatá lžíce najemno nakrájené pažitky nebo jarní cibulky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Oříšky nasypte na plech. Pečte 10 minut, aby byly opražené. Nasypte je do čisté utěrky a promněte, aby se zbavily slupiček. Nakrájejte nahrubo. Troubu nevypínejte.

2 Olej prošlehejte s octem, medem a hořčicí v mističce, osolte a opepřete. Odložte.

3 Kachní prsa dejte na talíř, poprašte rovnoměrně z obou stran mletou paprikou. Osolte a opepřete. Na středním ohni rozehřejte velkou nepřilnavou pánev. Vložte kachní prsa kůží dolů a opékejte 2 minuty dozlatohněda a dokřupava. Obraťte a opékejte 2 minuty z druhé strany nebo dozlatova. Přeneste do pekáčku a vložte do trouby. Pečte 6–8 minut na středně propečené (medium) nebo podle chuti. Vyjměte z trouby i z pekáčku, zakryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat, pak je nakrájejte na tlusté plátky.

4 Hrušku, čekanku a rukolu nebo salátovou směs dejte do mísy. Pokropte polovinou zálivky a jemně promíchejte.

5 Rozdělte na talíře a posypte lískovými oříšky. Poklaďte nakrájeným kachním masem a pokapejte zbývající zálivkou. Posypejte pažitkou či jarní cibulkou a podávejte.

Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 0:20

Zdroj: apetitonline.cz
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře