Salsa di Noci – celozrnné špagety s ořechovou omáčkou

Salsa di Noci je jemná omáčka kombinující ořechy, parmezán a trošku česneku. Strukturou vám bude připomínat omáčky smetanové, ale s mnohem sofistikovanější chutí. Pro podzimní verzi pak přidejte pečené kapustičky nebo dýni a pro lepší pocit i celozrnné špagety místo těch klasických.

DOBA PŘÍPRAVY 10 minut
DOBA VAŘENÍ 20 minut
NÁROČNOST nízká
Ingredience pro: 4 porce

Na omáčku (místo vína můžete dát trochu citronové šťávy)

1 hrnek vlašských ořechů
35 g francouzské bílé bagety
1/2 hrnku mléka
1 stroužek česneku
1 hrnek parmezánu
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
6 lžic bílého vína

K podávání (místo kapustiček se hodí i špenát či dýně)

500 g růžičkové kapusty
olivový olej
sůl a pepř
300 g celozrnných těstovin

Postup

Krok 1: Z kapustiček sundejte vrchní špinavé lístky, rozpulte, pokapejte olejem, osolte, opepřete, rozložte na pečicí papír a pečte asi 15 minut při 200 °C dozlatova. Během pečení jednou zamíchejte.

Krok 2: Těstoviny dejte vařit dle návodu na obalu do hodně osolené vody. Kousek bílé bagety bez kůrky namočte do mléka. Mezitím na velké pánvi nasucho opražte ořechy (budou mít výraznější chuť a půjdou lépe mixovat).

Krok 3: Ořechy dejte spolu s česnekem, sýrem (parmezán, Grana Padano, Gran Moravia), olivovým olejem, vínem nebo troškou citronové šťávy, trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a bagetou s mlékem do mixovací nádoby a rozmixujte dohladka. Podle potřeby můžete zředit vodou z vaření špaget.

Krok 4: Omáčku smíchejte se scezenými špagetami a růžičkovou kapustou. Pokud ji nemáte rádi, stejně můžete připravit dýni na kostičky nebo do hotového jídla vmíchat několik hrstí čerstvého špenátu.

Tip: Do jídla přidejte špetku šalvěje.
0 0 hlasovat
Hodnocení receptu
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře